Cebam Verschenen op 28/06/2016

In het nieuws

Sommige virussen kunnen een hele dag overleven op kinderspeelgoed. Kinderen lopen daardoor het risico om via hun speelgoed ziek te worden. Dat blijkt uit onderzoek van Georgia State University.

Factcheck

Dit onderzoek toont aan dat virussen waarschijnlijk enkele uren overleven op plastic speelgoed bij kamertemperatuur en een normale vochtigheidsgraad. Regelmatig handjes wassen en ook het speelgoed op tijd en stond reinigen, blijft de belangrijkste boodschap.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Plastic speelgoed in wachtzalen, crèches en kleuterscholen werd er al eerder van verdacht virussen en bacteriën over te brengen. Wetenschappers van een Amerikaanse Universiteit zetten een laboratoriumonderzoek op om uit te testen hoe lang virussen kunnen overleven op niet niet -poreus plastic speelgoed (1). Ze knipten een gedesinfecteerde plastic speelgoedkikker in kleine stukjes en contamineerden de stukjes vervolgens met virussen. Daartoe gebruikten ze een onschuldige bacteriofaag, dit is een voor de mens onschadelijk virus dat structureel verwant is met het griepvirus. De stukjes werden gedurende 24 uur in contact gehouden met de viruscultuur, aan een omgevingstemperatuur van 22°C (kamertemperatuur), met ofwel een vochtigheidsgraad van 40% (normaal binnenhuis) ofwel een vochtigheidsgraad van 60%. Na 2 uur waren zo goed als alle virussen (99,9%) uitgeschakeld bij een vochtigheidsgraad van 40%. Bij 60% vochtigheidsgraad waren de virussen pas gehalveerd na 8 uur. Na 24 uur waren alle virussen op alle stukjes speelgoed uitgeschakeld.

De onderzoekers besloten dat virussen enkele uren kunnen overleven op glad, plastic speelgoed bij normale vochtigheidsgraad binnenskamers (40%) en langer overleven bij hogere vochtigheidsgraad. Ze suggereren dat plastic speelgoed een rol kan spelen bij overdracht van ziekteverwekkende virussen, zoals het griepvirus.

Bron

(1) Bearden RL, Casanova LM. Survival of an Enveloped Virus on Toys. Pediatric Infectious Disease Journal. Published online May 3 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze laboratoriumproef toont aan dat een bepaald type onschuldige virussen enige tijd kan overleven op plastic speelgoed. Of dit ook opgaat voor ziekteverwekkende virussen is daarom niet zeker, maar waarschijnlijk. Het is niet bekend hoe lang virussen overleven bij andere temperaturen dan 22°C of bij andere vochtigheidspercentages dan 40 en 60%. We weten hiermee ook niet hoe lang virussen overleven op andere oppervlaktes, zoals houten tafels of stoelen, deurklinken, papier, ... De rol van plastic speelgoed bij overdracht van virusinfecties is hiermee niet helemaal opgehelderd. De boodschap blijft wel dezelfde: de handjes regelmatig wassen: na toiletbezoek, na het eten, na het spelen. En ook speelgoed dat gemeenschappelijk gebruikt wordt in kinderdagverblijven, wachtzalen van artsen en ziekenhuizen bijvoorbeeld, regelmatig reinigen.

Conclusie

Dit onderzoek toont aan dat virussen waarschijnlijk enkele uren overleven op plastic speelgoed bij kamertemperatuur en een normale vochtigheidsgraad. Regelmatig handjes wassen en ook het speelgoed op tijd en stond reinigen, blijft de belangrijkste boodschap.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/06June/Pages/Childrens-plastic-toys-can-harbour-viruses-for-hours.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief