Patrick Mullie Verschenen op 01/02/2019

In het nieuws

Slecht nieuws voor enkele sportievelingen die hun calorieverbruik zorgvuldig meten met een fitnesstracker. Uit een Brits onderzoek blijkt dat fitnesstrackers het aantal verbrande calorieën grondig overschatten.

Factcheck

Fitnesstrackers overschatten het verbruik aan calorieën tijdens bewegingsactiviteiten, vooral bij wandelen, zo blijkt uit een Engels onderzoek. De foutmarge varieert naargelang het merk.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een fitnesstracker is een sporthorloge dat het aantal dagelijks gezette stappen meet. Dankzij programma's kun je vernemen hoeveel calorieën je tijdens activiteiten als hardlopen, fietsen of wandelen verbrand hebt.

Britse onderzoekers van de Academy of Medical Royal Colleges gingen na of deze toestellen het verbruik aan calorieën correct meten: ze gingen dus de validiteit van deze apparaten meten (1). Voor hun onderzoek kochten ze een aantal fitnesstrackers en vergeleken de resultaten ervan met de resultaten van dezelfde activiteiten op een loopband. Van de proefpersonen op de loopband kreeg men via metingen van de zuurstofinname een nauwkeurig beeld van het calorieverbruik. Om calorieën te kunnen verbranden tijdens het sporten heeft het lichaam extra zuurstof nodig.

De 12 deelnemers moesten 10 minuten wandelen aan 4 km/u en 10 minuten lopen aan 8 km/u. Opmerkelijk is dat alle fitnesstrackers een hoger calorieverbruik aangaven dan het werkelijk verbruik gemeten met de zuurstofmethode. Vooral tijdens het wandelen overschatten fitnesstrackers het werkelijk verbruik. De foutmarge varieerde van 3% tot meer dan 50%: dit betekent dat het apparaat bijvoorbeeld 300 kcal aangaf, terwijl in werkelijkheid slechts 200 kcal verbrand werden. Misschien gebeurt dit bewust om mensen te motiveren, stellen de onderzoekers.

Bron

(1) https://www.aber.ac.uk/en/news/archive/2019/01/title-220012-en.html

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie werd uitgevoerd voor een BBC consumentenprogramma. Er is geen publicatie beschikbaar, waardoor we de methode niet kunnen verifiëren. Als onderzoekers met resultaten naar buiten komen, zou iedereen kennis moeten kunnen nemen van de manier waarop de resultaten bekomen werden.

Volgens de Engelse onderzoekers is de foutmeting van de geteste fitnesstrackers niet zo'n probleem, omdat de overschatting mensen kan motiveren om meer te bewegen. Er zit echter een addertje onder het gras: als mensen na de activiteit evenveel calorieën opnemen als ze menen verbruikt te hebben volgens de tracker, dan gaan ze natuurlijk verdikken.

In 2016 testten onderzoekers 10 fitnesstrackers aan 3 verschillende wandelsnelheden (3-5-6 km/u) met een gelijkaardig onderzoek. De foutenmarge bedroeg toen tussen 0% en 26%, en was eveneens groter aan lagere wandelsnelheden (2).

Conclusie

Fitnesstrackers overschatten het verbruik aan calorieën tijdens bewegingsactiviteiten, vooral bij wandelen, zo blijkt uit een Engels onderzoek. De foutmarge varieert naargelang het merk.

Referenties

(2) Fokkema T, Kooiman TJ, Krijnen WP, VAN DER Schans CP, DE Groot M. Reliability and Validity of Ten Consumer Activity Trackers Depend on Walking Speed. Med Sci Sports Exerc. 2017 Apr;49(4):793-800.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief