Patrick Mullie Verschenen op 24/04/2023

In het nieuws

Knoflook zou een van de beste bondgenoten zijn om met een hoog cholesterolgehalte om te gaan omdat er veel antioxidanten inzitten, zo staat te lezen op de website Gezonder Leven. Knoflook zou een van de natuurlijke behandelingen zijn die mensen door de jaren heen hebben gebruikt om een hoog cholesterolgehalte te behandelen. We bekijken de effecten van de meest voorkomende supplementen bij een hoge bloeddruk.

Factcheck

Ondanks de mooie beloftes van advertenties voor voedingssupplementen om de cholesterol te doen dalen, is die werking zeer beperkt tot onbestaand. Enkel supplementen met gefermenteerde rode rijst werken een beetje. Die supplementen zijn wel duurder dan de gewone cholesterolverlagende geneesmiddelen (statines), die bovendien worden terugbetaald. Raadpleeg steeds een arts alvorens een voedingssupplement te nemen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Op de Website Gezonder Leven wordt knoflook aangeraden om het cholesterolgehalte onder controle te houden (1). Deze heilzame werking wordt ook toegeschreven aan andere voedingssupplementen, zoals visolie, sterolen, kaneel, gefermenteerde rode rijst en uiteraard kurkuma.

Amerikaanse onderzoekers voerden een elegante interventiestudie uit met voedingssupplementen die beweren de cholesterol te verlagen (2). Op telkens 25 deelnemers vergeleken ze het cholesterolverlagend effect van zes middeltjes met een nepmiddel en met een statine, een geneesmiddel dat bekend staat om de vorming van cholesterol in de lever te blokkeren.

De resultaten waren verbluffend op de LDL-cholesterol, ook bekend als de 'slechte' cholesterol, en op de HDL-cholesterol, ook bekend als de 'goede' cholesterol:

Middel

LDL-cholesterol (%)

HDL-cholesterol (%)

Statine

-37.9

3.4

Nepmiddel

-2.6

3.1

Visolie

-3.4

2.4

Kaneel

0.4

-2.3

Look

5.1

3.4

Kurkuma

-1.3

1.4

Plantensterolen

-4.4

-4.0

Gefermenteerde rode rijst

-6.6

2.5

De onderzoekers besluiten dat alleen een geneesmiddel van het type statine efficiënt is om het bloedcholesterolgehalte te doen dalen. Gefermenteerde rode rijst, heeft ook een zwak gunstig effect.

Bron

1. Je cholesterol verlagen met knoflook: 3 huismiddeltjes - Gezonder Leven. Geraadpleegd op vrijdag 21 april 2023.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

In tegenstelling totwat advertenties voor voedingssupplementen soms beweren, doen ze het cholesterolgehalte weinig of niet dalen. Look doet zelfs de LDL-cholesterol verrassend stijgen, en komt in deze studie slechter uit dan een nepmiddel. Alle andere, soms dure middelen, zoals plantensterolen die je kan kopen in kleine drinkyoghurts, doen zowel de slechte als de goede cholesterol dalen.

Gefermenteerde rode rijst vormt hierop een uitzondering, de cholesterol verlaagt in dezelfde mate als na inname van een zwak cholesterolverlagend medicijn. Dit supplement heeft ook nevenwerkingen en is veel duurder dan het geneesmiddel dat wel wordt terugbetaald. Wel geeft het veel mensen de indruk dat ze een natuurlijk product innemen.

Voedingssupplementen, zoals knoflook of kurkuma, kunnen een geneesmiddel niet vervangen, ook al hebben sommige een zwak gunstig effect. Kurkumasupplementen kunnen bijvoorbeeld wel wat helpen bij gewrichtsklachten), maar ze verlagen de cholesterol niet.

Het is aangewezen om de aanbevelingen van een arts op te volgen, en zeker niet op eigen initiatief een geneesmiddel te vervangen door een voedingssupplement, ondanks de aanlokkelijke reclame.

Bovendien hoeft een verhoogde cholesterol niet altijd behandeld te worden, omdat dit maar een van de risicofactoren is voor hart- en vaatziekten. Een licht verhoogde cholesterol bij een sportieve niet-roker zonder hoge bloeddruk hoeft bijvoorbeeld niet behandeld te worden.

Conclusie

Ondanks de mooie beloftes van advertenties voor voedingssupplementen om de cholesterol te doen dalen, is die werking zeer beperkt tot onbestaand. Enkel supplementen met gefermenteerde rode rijst werken een beetje. Die supplementen zijn wel duurder dan de gewone cholesterolverlagende geneesmiddelen (statines), die bovendien worden terugbetaald. Raadpleeg steeds een arts alvorens een voedingssupplement te nemen.

Referenties

2. Laffin LJ, Bruemmer D, Garcia M, et al. Comparative Effects of Low-Dose Rosuvastatin, Placebo, and Dietary Supplements on Lipids and Inflammatory Biomarkers. J Am Coll Cardiol. 2023 Jan 3;81(1):1-12.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief