Cebam Verschenen op 19/04/2017

In het nieuws

Sporters met tatoeages opgelet: een getatoeëerde huid zweet twee keer zo weinig als een onaangetaste huid. Of dit problemen geeft met het koel houden van het lichaam valt echter nog te bezien.

Factcheck

Zeer uitgebreide tattoos die rug, bovenarm, borstkas innemen, hebben mogelijk een impact op de zweetproductie, zo blijkt uit deze zeer beperkte studie bij 10 mensen. Of dit ook het risico op een zonneslag zou vergroten, is niet onderzocht en kort door de bocht. Mensen met kleine tatoeages moeten zich alvast geen zorgen maken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse wetenschappers uit Michigan vonden 10 gezonde mannen met uitgebreide tattoos (arm, bovenlichaam, nek) aan één zijde van hun lichaam bereid om deel te nemen aan een experiment (1). Ze kregen een patch gedrenkt in pilocarpine, een stof die zweetproductie uitlokt, op een circulaire zone van ongeveer 5,2 cm² met hoge inkt-densiteit op de getatoeëerde huid. En ze deden hetzelfde op de andere zijde van het lichaam op de overeenkomstige zone niet-getatoeëerde huid. De patches bleven twee keer vijf minuten ter plaatse en werden dan gewogen (hoeveelheid zweet) en geanalyseerd (zoutconcentratie in het zweet). Van alle 10 testpersonen bleek de getatoeëerde huid minder te zweten dat de niet-getatoeëerde huid. De gemeten hoeveelheid zweet ter hoogte van de tattoo bedroeg ongeveer de helft in vergelijking met het zweten van de gave huid. In 9 gevallen was de natriumconcentratie (zout) in het zweet hoger aan de getatoeëerde kant dan aan de gave kant. De leeftijd van de tattoo had geen effect op de resultaten. De onderzoekers veronderstellen dat uitgebreide tattoos een impact hebben op de zweetproductie.

Bron

(1)Luetkemeier MJ, Hanisko JM, Aho KM. Skin Tattoos Alter Sweat Rate and Na+ Concentration. Medicine & Science in Sports & Exercise. Published online February 25 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat uiteraard om een zeer kleine studie (10 mannen) die zou moeten herhaald worden op grotere groepen vooraleer men veralgemeende uitspraken kan doen. Waarom de zweetproductie beïnvloedt zou worden door tatoeages is onbekend, maar het is niet ondenkbaar dat bij het aanbrengen of als gevolg van de inkt zweetkliertjes beschadigd worden. Misschien reageren zweetkliertjes op inkt met een ontstekingreactie. Hoe dan ook is het te kort door de bocht om te stellen dat tatoeages het risico op een zonneslag zouden vergroten. Er blijft nog altijd meer ongetatoeëerde huid over. Met kleinere tatoeages loopt men alvast geen enkel risico, terwijl de impact bij zeer grote tattoos verder onderzoek verdient.

Conclusie

Zeer uitgebreide tattoos die rug, bovenarm, borstkas innemen, hebben mogelijk een impact op de zweetproductie, zo blijkt uit deze zeer beperkte studie bij 10 mensen. Of dit ook het risico op een zonneslag zou vergroten, is niet onderzocht en kort door de bocht. Mensen met kleine tatoeages moeten zich alvast geen zorgen maken.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/04April/Pages/Could-your-tattoos-put-you-at-risk-of-heat-stroke.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief