Patrick Mullie Verschenen op 08/11/2022

In het nieuws

Een appel is gezond, maar de fructose (vruchtensuiker) die erin zit zou je bloedsuikergehalte doen schommelen. Daardoor zou je nadien meer honger krijgen en meer eten. Fructose als snelle suiker zou de aanmaak van insuline stimuleren, waardoor je eetlust zou toenemen. Klopt dat?

Factcheck

Appels bevatten fructose of vruchtensuiker. Die kan je bloedsuikergehalte niet doen stijgen en heeft amper invloed op je insulineproductie. Je krijgt dus niet meer honger na een appel. Bovendien bevestigen studies dat een appel eten voor je maaltijd je calorieopname tijdens de maaltijd doet dalen. Je gaat er dus net minder door eten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Sommige mensen geven aan dat ze honger krijgen nadat ze een appel hebben gegeten. Daardoor zouden ze nadien meer eten. Amerikaanse onderzoekers gingen na of een appel eten effectief een invloed heeft op de volgende maaltijd (1):

  • Een groep van 58 volwassenen kreeg een portie van 266 gram appel, wat overeenkomt met 125 calorieën. Een kwartier later kregen ze een testmaaltijd. Ze mochten zoveel eten als ze wilden.
  • Een week later kregen de deelnemers geen appel, en dezelfde testmaaltijd als controle.
    • Nadat ze een appel hadden gegeten, was de totale calorieopname van de appel plus de maaltijd 15% lager of 187 calorieën minder vergeleken met de controlegroep.
    • De onderzoekers besluiten dat een appel eten voor een maaltijd de opname aan calorieën kan doen dalen: je gaat dus net minder eten.
  • De Amerikaanse onderzoekers herhaalden hetzelfde experiment met 125 calorieën in de vorm van appelmoes en appelsap.
    • De calorieopname tijdens de maaltijd daalde eveneens lichtjes, met respectievelijk 6% en 1% in vergelijking met de controlegroep.
    • Appelmoes en appelsap blijven minder lang in je maag. Daardoor verdwijnt je verzadigingsgevoel sneller.
Bron

(1) Flood-Obbagy JE, Rolls BJ. The effect of fruit in different forms on energy intake and satiety at a meal. Appetite. 2009 Apr;52(2):416-22.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

In het verleden toonden andere studies aan dat appels verzadigend werken, in tegenstelling tot sommige beweringen. Dat je bloedsuikergehalte zou schommelen nadat je een appel hebt gegeten, klopt trouwens niet:

  • 100 gram appel bevat 10 gram koolhydraten.
    • Meer dan de helft daarvan is fructose (5,6 g).
    • Daarnaast bevat een appel 1,8 g glucose en 2,7 g sucrose of bietsuiker.
  • Fructose (vruchtensuiker) beïnvloedt je bloedsuikergehalte niet:
    • Dit betekent dat je bijna geen insuline aanmaakt.
    • Het is dus weinig waarschijnlijk dat je honger krijgt nadat je een appel hebt gegeten, als gevolg van schommelingen van je bloedsuiker.
  • Peren bevatten bijvoorbeeld dubbel zoveel glucose als appels, en sinaasappels meer dan dubbel zoveel sucrose.
    • Deze fruitsoorten doen je bloedsuikergehalte veel meer stijgen dan appels.
    • Ze zouden dus je hongergevoel kunnen vergroten, maar dat is niet onderzocht.

Dat een appel je hongergevoel aanwakkert, is niet wetenschappelijk bewezen. Integendeel: een appel eten doet je totale calorieopname afnemen. Dat is uiteraard goed voor je lichaamsgewicht!

Conclusie

Appels bevatten fructose of vruchtensuiker. Die kan je bloedsuikergehalte niet doen stijgen en heeft amper invloed op je insulineproductie. Je krijgt dus niet meer honger na een appel. Bovendien bevestigen studies dat een appel eten voor je maaltijd je calorieopname tijdens de maaltijd doet dalen. Je gaat er dus net minder door eten.

Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief