Cebam Verschenen op 20/12/2017

In het nieuws

Een deur of venster van de slaapkamer openzetten, kan helpen om beter te slapen. Een binnendeur openzetten is een goed alternatief voor wie de vensters gesloten wil houden. 

Factcheck

Deze studie laat niet toe om op stevige grond te besluiten dat slapen met open raam of deur een impact heeft op de slaapkwaliteit.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Nederlandse wetenschappers onderzochten of slapen met open raam of deur een effect heeft op de kwaliteit van de slaap. Ze deden het onderzoek bij 17 gezonde vrijwilligers aan de hand van een vragenlijst en met behulp van een speciaal ontworpen armband die bewegingen tijdens de slaap registreert. Bij de helft van de deelnemers werden eerst gedurende een week slaapmetingen verricht met open raam (10 proefpersonen) of deur (7 proefpersonen) en na een interval van 2 weken dezelfde metingen met gesloten raam of deur. Bij de andere helft gebeurden de metingen in omgekeerde volgorde. Er werden ook gegevens verzameld over de slaapkamer zelf: kooldioxide (CO2), temperatuur, achtergrondgeluid en vochtigheid.

De onderzoekers besloten dat de slaapkwaliteit beter was met open raam of deur, zonder evenwel te vermelden hoeveel beter ze precies was. Zij schreven dit effect toe aan een betere ventilatie van de slaapkamer, die zich weerspiegelde in de CO2-metingen. Hoe lager het CO2-gehalte in de slaapkamer, hoe meer de proefpersonen oordeelden dat ze dieper geslapen hadden en hoe minder vaak ze gedurende de nacht wakker werden.

Bron

(1) Mishra AK et al. Window/door opening-mediated bedroom ventilation and its impact on sleep quality of healthy, young adults. Indoor Air. 2017 Nov 21. doi: 10.1111/ina.12435.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie heeft heel wat beperkingen. Alleen al het feit dat de auteurs niet duidelijk zeggen hoe groot het verschil was in slaapkwaliteit tussen de twee groepen proefpersonen, maakt het resultaat niet bruikbaar. 

In welke mate het zelf ervaren van ‘diepe slaap’ een indicatie is voor kwalitatieve slaap, is niet duidelijk. Mogelijk waren de proefpersonen ook beïnvloed in hun oordeel, omdat ze vooraf overtuigd waren dat ze beter sliepen met open raam.

Er zijn buiten het CO2-gehalte in de kamer en of het raam al dan niet open is, nog andere redenen die de slaapkwaliteit van de proefpersonen beïnvloedden. Denk maar aan slaapgewoontes, emoties, de aanwezigheid van meetapparatuur, slapen in een bed dat men niet gewoon is, en de wetenschap dat men deelneemt aan een onderzoek. De impact van dergelijke factoren kan belangrijk zijn als het aantal proefpersonen beperkt is, zoals in deze studie.

Conclusie

Deze studie laat niet toe om op stevige grond te besluiten dat slapen met open raam of deur een impact heeft op de slaapkwaliteit.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief