Patrick Mullie Verschenen op 29/10/2020

In het nieuws

Nederlandse wetenschappers ontdekten dat een romantische maaltijd bij kaarslicht geen zegen is voor de smaakpapillen. Bij fel licht worden de smaken van het duurbetaalde viergangenmenu namelijk intenser ervaren. Klopt dit?

Factcheck

Nederlandse onderzoekers stelden vast dat bij fel licht in een restaurant alle zintuigen meer geprikkeld worden: zowel de smaak, de geur als het gehoor waren scherper bij fel licht dan bij gedimd licht. De verschillen tussen de groepen waren echter klein, en nergens in de studie is er sprake van kaarslicht. Hieruit kan je dus niet besluiten dat kaarslicht afbreuk doet aan de smaak van eten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Nederlandse onderzoekers gingen na of de intensiteit van de verlichting onze smaakervaring op restaurant kon beïnvloeden (1). Managers van restaurants weten maar al te goed dat een zacht muziekje, gedimd licht en een aangename de consumptie stimuleren.

Om een antwoord te vinden op hun onderzoeksvraag, moest de helft van de 138 proefpersonen in een restaurant met fel licht dineren (groep FEL), en de andere helft met gedimd licht (groep DIM). Na de maaltijd moesten de deelnemers de smaakervaring op een schaal evalueren, net als de sfeer in het restaurant. 

Opmerkelijk is dat de beide groepen de sfeer in het restaurant even aangenaam vonden. De FEL-deelnemers ervaarden de smaken van het gerecht intenser dan de DIM-deelnemers. Bijkomend is dat de FEL-deelnemers verklaarden dat reuk en gehoor intenser gestimuleerd werden vergeleken met de DIM-deelnemers.

De onderzoekers besluiten dat de lichtintensiteit in een restaurant de smaakervaring kan beïnvloeden en dat het dimmen van licht in een restaurant niet altijd een goed idee is.

Bron

(1) Van der Heijden K, Festjens A, Goukens C. On the bright side: the influence of brightness on overall taste intensity perception. Food Quality and Preference 2021 March; 104999.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De verschillen in smaakervaring tussen FEL en DIM waren zeer klein, namelijk 0,7 punten op een schaal van 9, dit is een verschil van 8%. Het is ook niet duidelijk hoe de groepen ingedeeld werden in FEL en DIM, en ook niet of er verschillen waren in leeftijd, geslacht en opleiding tussen beide groepen. Deze studie werd uiteraard ook niet blind uitgevoerd, de onderzoekers en de deelnemers wisten wie in welke groep zat, wat de analyse bewust of onbewust kan beïnvloeden.

Doorgaans worden dergelijke studies uitgevoerd op dezelfde personen, die bijvoorbeeld eerst bij FEL dineren en nadien bij DIM. Dit heeft het voordeel dat er geen variaties zijn in smaakervaring tussen beide groepen omdat het gaat om dezelfde personen. In deze studie werden verschillende mensen getest in de FEL- en de DIM-omgeving. Het is zeer moeilijk om te weten of de verschillen in smaakervaring te wijten zijn aan de natuurlijke verschillen tussen mensen of aan de verschillen tussen FEL en DIM.

Ten laatste werd slechts één maaltijd geëvalueerd door de deelnemers en is er nergens er sprake van kaarslicht…

Conclusie

Nederlandse onderzoekers stelden vast dat bij fel licht in een restaurant alle zintuigen meer geprikkeld worden: zowel de smaak, de geur als het gehoor waren scherper bij fel licht dan bij gedimd licht. De verschillen tussen de groepen waren echter klein, en nergens in de studie is er sprake van kaarslicht. Hieruit kan je dus niet besluiten dat kaarslicht afbreuk doet aan de smaak van eten.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief