Sanne Boonen Verschenen op 14/12/2018

In het nieuws

Er bestaat een extra reden om je ‘s avonds in je badkuip neer te leggen. Nieuw onderzoek toont aan dat een warm bad je metabolisme kan stimuleren. Verbrand je hier werkelijk dat extra taartje mee?

Factcheck

Deze kleine studie vindt een lichte verbetering van bepaalde bloedwaarden bij mannen met overgewicht die een uur in een warm bad (39°C) lagen. Na 10 warme baden in 2 weken hadden ze ook iets minder suiker in het bloed. Of dit enige impact heeft op de gezondheid werd niet onderzocht, noch of je ervan vermagert.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Britse onderzoekers wilden nagaan wat er gebeurt als mannen met overgewicht ondergedompeld worden in een warm bad (1). Ze gingen de onmiddellijke effecten na van één warm bad en de effecten na een kuur van 10 warme baden verspreid over 14 dagen. Van 18 deelnemers werden 10 mannen in de behandelgroep en 8 mannen in de controlegroep ondergebracht. Alle deelnemers hadden een zittende levensstijl en overgewicht.

Bij aanvang van de studie vertoefde iedereen eerst een kwartier in een ruimte waar het 26°C warm was. Nadien bleven de 8 mannen uit de controlegroep nog een uur in de ruimte zitten, terwijl de 10 andere een uur in een bad van 39°C gingen liggen. Er werden bloedstalen verzameld bij aanvang van het onderzoek, na het bad of na het verblijf in de warme ruimte en vervolgens 2 uur later. De mannen die in het warme bad gelegen hadden, hadden betere parameters in het bloed. Wanneer ze 10 baden hadden genomen, vond men ook ietsje minder suiker en insuline in het bloed. Deze zaken zijn ook waarneembaar bij mensen die gesport hebben.

De onderzoekers besloten dat een warm bad de suikerhuishouding kan verbeteren en mogelijk actief bewegen kan nabootsen.

Bron

(1) The acute and chronic effects of hot water immersion on inflammation and 
metabolism in sedentary, overweight adults. Hoekstra S.P., Bishop N.C., Faulkner S.H. 
et. al. J Appl Physiol (1985). 2018 Oct 18. doi: 10.1152/japplphysiol.00407.2018.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Sommige mensen zijn omwille van een beperking niet in staat om actief te bewegen. Daarom zoeken wetenschappers naar andere manieren om de positieve effecten van bewegen na te bootsen. Dit kleinschalig onderzoek biedt een mogelijke piste voor verder onderzoek: een warm bad heeft een gunstig effect op bepaalde bloedwaarden, zoals suiker.

De studiegroep is echter veel te klein om belangrijke besluiten te kunnen trekken. Bovendien namen enkel mannen met overgewicht en een zittende levensstijl deel. Hoe groot het effect van een warm bad is op ons metabolisme (o.a. hoe snel we suiker verbranden) is helemaal nog niet duidelijk. Of je ook effectief vermagert, werd niet onderzocht en is onwaarschijnlijk. Ten slotte is het niet vanzelfsprekend om je bad thuis een uur lang op 39°C te houden.

Conclusie

Deze kleine studie vindt een lichte verbetering van bepaalde bloedwaarden bij mannen met overgewicht die een uur in een warm bad (39°C) lagen. Na 10 warme baden in 2 weken hadden ze ook iets minder suiker in het bloed. Of dit enige impact heeft op de gezondheid werd niet onderzocht, noch of je ervan vermagert.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief