Cebam Verschenen op 13/02/2017

In het nieuws

Volle-graanproducten zoals bruin brood of volkorenpasta zijn niet alleen gezonder, onze spijsvertering gaat er ook sneller van werken. Dat zeggen Amerikaanse voedingswetenschappers.

Factcheck

Wie uitsluitend volle-graanproducten eet, verliest iets meer van de geconsumeerde calorieën via de stoelgang in vergelijking met personen die uitsluitend geraffineerde graanproducten eten. De spijsvertering werkt iets sneller, maar veel stellen die verschillen niet voor. Wie wil vermageren eet beter gewoon minder.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Voedingswetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten deden een interessant experiment bij 49 mannen en 32 vrouwen tussen 40 en 65 jaar oud (1). Ze kregen allemaal voedingsmiddelen, drank inbegrepen, voor een periode van 8 weken. Gedurende de eerste twee weken aten ze precies hetzelfde vezelarme dieet, terwijl ze voor de overige 6 weken willekeurig in 2 groepen werden verdeeld met dezelfde ingrediënten, op de granen na. De eerste groep kreeg dagelijks 207 gram volle granen (gemiddeld 40 gram vezels per dag), terwijl de tweede groep enkel geraffineerde graanproducten kreeg (gemiddeld 21 gram vezels per dag). Na 2 weken en na 8 weken werden van alle deelnemers stoelgangstalen over een periode van 72 uur verzameld. Daarnaast werden bloedanalyses uitgevoerd en vragenlijsten ingevuld. Deelnemers die in de studieperiode 2 of meer glazen alcohol per dag dronken, supplementen of antibiotica hadden ingenomen, werden uitgesloten voor de analyse.

De stoelganganalyse op week 8 bracht enkele opmerkelijke verschillen aan het licht. De groep die het volle-granendieet had gevolgd, produceerde meer stoelgang met een hogere energie-inhoud: ze verloren gemiddeld 96 calorieën per dag meer via de stoelgang. Daarnaast hadden ze een iets hoger rustmetabolisme: ze verbrandden 48 calorieën extra per dag. Wie het volle-granendieet nauwgezet gevolgd had, verbrandde gemiddeld 108 calorieën meer per dag in vergelijking met de groep die enkel geraffineerde graanproducten kreeg. De bloedanalyses vertoonden geen verschillen en men vond ook geen verschil in verzadigingsgevoel.

De onderzoekers besloten dat je door volle granen te eten in plaats van geraffineerde producten meer calorieën verbrandt, vooral omdat meer calorieën via de stoelgang verloren gaan.

Bron

(1) Karl JP, Meydani M, Barnett JB, et al. Substituting whole grains for refined grains in a 6-wk randomized trial favorably affects energy-balance metrics in healthy men and postmenopausal women. The American Journal of Clinical Nutrition. Published online February 8 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Niemand van de deelnemers vermagerde, maar dat was ook het oorspronkelijk opzet: het dieet was zo samengesteld dat alle deelnemers op gewicht bleven. De hoeveelheid calorieën die je meer verliest en verbrandt door volle granen te eten, is erg bescheiden. De zogenaamd verhoogde verbrandingssnelheid (48 kcal per dag) stelt amper iets voor. Je kan dus moeilijk spreken van een sneller werkende spijsvertering. Voor wie snel gewicht wil verliezen is het vervangen van geraffineerde graanproducten door volle granen geen oplossing. Om te vermageren haal je meer effect door gewoon minder te eten en meer te bewegen.

Dat volle granen gezonder zijn dan geraffineerde producten en passen in een gezond eetpatroon, is al lang bekend.

Conclusie

Wie uitsluitend volle-graanproducten eet, verliest iets meer van de geconsumeerde calorieën via de stoelgang in vergelijking met personen die uitsluitend geraffineerde graanproducten eten. De spijsvertering werkt iets sneller, maar veel stellen die verschillen niet voor. Wie wil vermageren eet beter gewoon minder.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/02February/Pages/Switching-to-wholegrains-may-boost-metabolism.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief