Cebam Verschenen op 11/12/2019

In het nieuws

Jongeren verdikken gemiddeld bijna vier kilo tijdens hun universitaire studies. Vooral jongens kunnen niet van de pintjes en pita’s blijven. Bij hen blijft makkelijk 5,7 kilo plakken. Dit blijkt uit een Belgische studie.

Factcheck

Uit een Belgische waarnemende studie blijkt dat jongeren gemiddeld vier kilo aankomen tijdens universitaire studies. Door de aard van het onderzoek kunnen ze geen oorzaak-gevolgrelatie aantonen. Of die kilo’s levenslang meegaan en of ze komen door fastfood en alcohol onderzochten ze niet.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Belgische onderzoekers gingen na hoe het gewicht evolueert van jongeren die aan de universiteit studeren. Hogere studies aangaan betekent voor veel jongeren een breuk met vroegere eet- en leefgewoonten. Dit kan een invloed hebben op hun gewicht.

Om een verband te vinden tussen universitaire studies en lichaamsgewicht, voerden de onderzoekers een cohortstudie uit. Hieraan namen 340 universitaire studenten deel. Ze wogen de studenten zes keer in een tijdsspanne van vijf jaar. De onderzoekers namen het volgende waar:

  • Tussen het eerste en het laatste universiteitsjaar veranderde het lichaamsgewicht van deze studenten van -5,2 kg tot + 15,7 kg.
  • Bij bijna acht studenten op tien steeg het BMI.
  • Mannen kwamen gemiddeld 5,7 kg bij.
  • Vrouwen kwamen gemiddeld 2,2 kg bij.
  • Voor alle geslachten namen ze de hoogste gewichtstoenames waar tijdens het laatste jaar aan de universiteit.
  • Uit gesprekken met de studenten nadien bleek dat vooral jongens niet van de pizza's en pintjes konden afblijven.

In de pers besluiten de onderzoekers dat de kilo's die jongeren aankomen tijdens hun studies levenslang kunnen meegaan. Daarom vinden ze dat er meer aandacht moet gaan naar gezonde eet- en leefgewoonten gedurende deze kritische periode.

Bron

(1) Deliens T, Deforche B, Chapelle L, et al. Changes in weight and body composition across five years at university: A prospective observational study. PLoS One. 2019 Nov 13;14(11):e0225187.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie is een cohortstudie, een type waarnemend onderzoek dat verbanden kan vaststellen, maar geen oorzaak-gevolgrelatie kan aantonen. Er is een verband tussen universitaire studies en de evolutie van het lichaamsgewicht, maar het is niet mogelijk om te besluiten dat de gewichtstoename een gevolg is van de opleiding.

Geen controlegroep

Er waren trouwens geen jongeren in de studiegroep die niet-universitaire opleidingen volgden, of die gingen werken. Ze konden de gewichtsevolutie dus niet vergelijken. Ook weten we niet hoeveel deelnemers op kot zaten, noch welke studierichtingen ze volgden. Opleidingen kunnen gaan van vrij zittend tot zeer actief, bijvoorbeeld de opleiding lichamelijke opvoeding.

De hoge uitval tijdens de studie is ook merkwaardig: ze startten met 348 deelnemers en eindigden met 115 . Hierdoor weten we niet hoe het lichaamsgewicht evolueerde van de 233 personen die uit de studie stapten.

Beweringen niet onderbouwd

De wetenschappers beweren in de pers dat de kilo's die de jongeren tijdens de studies aankomen ook levenslang kunnen meegaan. Dit onderzochten ze echter niet in deze studie. Dat geldt eveneens voor de beweringen dat de gewichtstoename te wijten was aan pizza en bier drinken. Deze resultaten staan niet in de publicatie.

De onderzoekers evalueerden de eetgewoonten en fysieke activiteit niet voor en tijdens de universitaire studies. We weten dus niet of een ander gedrag aanwezig was. Er was eveneens geen informatie over het feit of de studenten thuis verbleven of op kot zaten.

Zwaarder, niet per se dikker

Het is opvallend dat de mannelijke studenten in deze studie gemiddeld 1,9 kg lichaamsvet bijkwamen, maar eveneens 3,2 kg in vetvrije massa. Vrouwelijke deelnemers kwamen 2,2 kg lichaamsvet bij en slechts 0,1 kg vetvrije massa. Deze cijfers tonen aan dat de toename in gewicht niet alleen komt door een toename in vetmassa.

Conclusie

Uit een Belgische waarnemende studie blijkt dat jongeren gemiddeld vier kilo aankomen tijdens universitaire studies. Door de aard van het onderzoek kunnen ze geen oorzaak-gevolgrelatie aantonen. Of die kilo’s levenslang meegaan en of ze komen door fastfood en alcohol onderzochten ze niet.

Wat is een gezond gewicht?

Gezondheid is afhankelijk van verschillende factoren:

  • gewicht;
  • goed functioneren op psychisch vlak (je goed voelen);
  • goed functioneren op sociaal vlak (samen gezond eten en bewegen);
  • ...

Eenn gezond gewicht is dus ook belangrijk. Wie overgewicht heeft of kampt met obesitas, loopt meer risico op verschillende aandoeningen:

  • diabetes type 2; 
  • hart- en vaatziekten; 
  • bepaalde kankers; ;
  • last van je rug en je gewrichten;
  • ...
Hoe beoordeel je of iemand een gezond gewicht heeft?
  • Daarvoor kan je je BMI berekenen: Body Mass Index. 
  • Ook de middelomtrek is een belangrijke graadmeter. 

Een combinatie van beide gebruiken geeft je een vrij goed beeld. Al zeggen deze cijfers ook niet alles. BMI en middelomtrek kunnen perfect zijn, maar dit is geen garantie dat je ook gezond leeft. Neem daarom niet alleen je eetgewoontes, maar ook:

onder de loep om een goede inschatting van je gezondheid te krijgen.

Meer weten over overgewicht?
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief