Patrick Mullie Verschenen op 29/03/2023

In het nieuws

Liever een zakje chips in plaats van een appel, of een stuk taart in plaats van een handvol rauwe groenten? Als je niet aan de lokroep van calorierijke tussendoortjes kan weerstaan, zou dat te wijten zijn aan de werking van je hersenen. Nieuw onderzoek suggereert dat ons brein getraind is om keer op keer voor ongezonde snacks te kiezen. Klopt dat?

Factcheck

Een internationale onderzoeksgroep toonde aan dat proefpersonen die gedurende acht weken lang dagelijks yoghurt rijk aan vetten en toegevoegde suiker aten, extra activiteit ontwikkelden in het beloningscentrum in onze hersenen. Volgens de onderzoekers zou dat erop kunnen wijzen dat vet- en suikerrijke voeding de drang naar dergelijke voedingsmiddelen vergroot. Dat kan leiden tot overgewicht en obesitas. Deze studie is interessant, maar onvoldoende om algemene besluiten te trekken. De studie toont niet aan dat suiker- en vetrijke voeding eten de oorzaak is van gewijzigde reacties in ons brein.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een team wetenschappelijke onderzoekers uit Duitsland en de Verenigde Staten ging na of een voeding rijk aan vetten en toegevoegde suikers de hersenactiviteit kon beïnvloeden (1).

  • Onze Westerse voeding is rijk aan vetten en toegevoegde suikers.
    • Daardoor zou het risico op obesitas toenemen.
  • De onderzoekers voerden een interventiestudie uit.
    • Ze verdeelden een vijftigtal jonge volwassenen met een normaal gewicht in twee groepen.
      • Een eerste groep kreeg yoghurt rijk aan vetten en toegevoegde suikers.
      • Een tweede groep kreeg yoghurt arm aan vetten en toegevoegde suikers.
    • Na acht weken kregen de deelnemers in een laboratorium een milkshake rijk aan vetten en toegevoegde suikers aangeboden. Ondertussen ging een hersenscan de hersenactiviteit na.
      • Bij de deelnemers die gedurende acht weken gewoon waren om een yoghurt rijk aan vetten en suikers te eten, was er een verhoogde activiteit waar te nemen in de hersenzone voor motivatie en beloning.
      • Dat was minder het geval bij de deelnemers die een vet- en suikerarme yoghurt kregen.
    • De onderzoekers besloten dat er aanpassingen gebeuren in de hersenen wanneer we regelmatig vet- en suikerrijke voeding consumeren.
      • Daardoor gaan we die voedingsmiddelen als beloningen aanzien.
      • Dat zou het ontstaan van obesitas in de hand werken.
Bron

(1) Edwin Thanarajah S, DiFeliceantonio AG, Albus K, Kuzmanovic B, et al. Habitual daily intake of a sweet and fatty snack modulates reward processing in humans. Cell Metab. 2023 Mar 15:S1550-4131(23)00051-7.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze interventiestudie probeert aan te tonen dat een regelmatige consumptie van vet en suiker de hersenactiviteit zodanig kan beïnvloeden dat we nog meer dergelijke voedingsmiddelen wensen.

  • We aanzien minder gezonde voedingsmiddelen als beloningen.
    • Bij vet- en suikerarme voedingsmiddelen doen we dat niet.
  • Op die manier zou obesitas kunnen ontstaan.

Deze studie heeft echter enkele nadelen.

  • We weten niets over de eet- en beweeggewoonten van de deelnemers.
    • Zo is het mogelijk dat deelnemers die yoghurt kregen met weinig vet en toegevoegde suiker, in totaal even veel of meer vet en suiker consumeerden.
    • Het is ook eigenaardig dat het lichaamsgewicht meer steeg in deze groep.
  • Een tweede probleem ligt bij de geselecteerde populatie.
    • De onderzoekers selecteerden enkel jonge mensen met een normaal lichaamsgewicht.
    • Het is dus vrij gewaagd om met die studiegegevens algemene besluiten te trekken over obesitas.
    • Dat betekent dat het verband tussen de hersenactiviteit en het ontstaan van obesitas nog geen bewezen feit is.
  • Een laatste punt is dat de studie niet blind was.
    • Dat betekent dat de onderzoekers wisten wie lekkere en minder lekkere yoghurt kreeg.
    • Dat kan onbewust het gedrag van de onderzoekers beïnvloed hebben.

De resultaten van deze interventiestudie zijn eigenlijk nogal evident.

  • We vinden een mengsel van vetten en toegevoegde suikers al eeuwen lekker, in tegenstelling tot vetten en toegevoegde suikers afzonderlijk.
    • Puur vet en puur bietsuiker eten we weinig.
    • Maar bijvoorbeeld chocoladepasta op de boterham appreciëren we wel.

Conclusie

Een internationale onderzoeksgroep toonde aan dat proefpersonen die gedurende acht weken lang dagelijks yoghurt rijk aan vetten en toegevoegde suiker aten, extra activiteit ontwikkelden in het beloningscentrum in onze hersenen. Volgens de onderzoekers zou dat erop kunnen wijzen dat vet- en suikerrijke voeding de drang naar dergelijke voedingsmiddelen vergroot. Dat kan leiden tot overgewicht en obesitas. Deze studie is interessant, maar onvoldoende om algemene besluiten te trekken. De studie toont niet aan dat suiker- en vetrijke voeding eten de oorzaak is van gewijzigde reacties in ons brein.

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief