Cebam Verschenen op 21/06/2016

In het nieuws

Koffie staat sinds 1991 op de lijst van mogelijk kankerverwekkend, maar wordt nu van die lijst geschrapt. Te hete dranken vormen daarentegen wel een gevaar: ze verhogen de kans op slokdarmkanker.

Factcheck

De Wereldgezondheidsorganisatie schrapt koffie van de lijst ‘mogelijk kankerverwekkend’, omdat daarvoor geen bewijzen zijn. Daarentegen blijken te hete dranken (heter dan 65°C, wat echt gloeiend heet is) wel het risico op slokdarmkanker te verhogen. Vanaf welke hoeveelheid is niet bekend.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een internationale expertengroep van het IARC, een gespecialiseerd agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie, komt regelmatig samen om de omgevingsinvloeden op het kankerrisico in kaart te brengen. Dat doen ze door alle onderzoek daarover te verzamelen en grondig te bestuderen. Op basis van hun bevindingen worden substanties of leefgewoonten ondergebracht in vier categorieën:

groep 1: kankerwekkend;

groep 2A: waarschijnlijk kankerverwekkend;

groep 2B: mogelijk kankerverwekkend;

groep 3: geen bewijs voor kankerverwekkende eigenschappen;

groep 4: waarschijnlijk niet kankerverwekkend

Onlangs werden alle studies omtrent koffie en andere warme dranken herbekeken. Koffie staat sinds 1991 in groep 2B (mogelijk kankerverwekkend). Sindsdien is er heel wat wetenschappelijk onderzoek verricht, waardoor een reëvaluatie wenselijk was. Deze nieuwe evaluatie, van bijna 500 relevante studies over koffie en andere hete dranken, vond niet langer een verband tussen koffie en kanker, maar wel tussen maté en slokdarmkanker. Maté is een Zuid-Amerikaanse caffeïnerijke kruidendrank die zeer heet gedronken wordt. Wanneer je deze drank eerst wat laat afkoelen, neemt het risico op slokdarmkanker af, zo blijkt uit vergelijkende studies. De experten suggereren dat niet het type drank, maar wel hoe heet die gedronken wordt, kankerverwekkend kan zijn. Dranken heter dan 65°C werden daarom toegevoegd aan de lijst ‘mogelijk kankerverwekkend’, terwijl koffie naar groep 3 verhuist.

Bron

(1) International Agency for Research on Cancer. Q&A on Monographs Volume 116: Coffee, maté, and very hot beverages (PDF, 65kb). June 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Gloeiend hete dranken kunnen de binnenbekleding van de slokdarm beschadigen (verbranden), wat waarschijnlijk het risico op slokdarmkanker verhoogt. Koffie wordt zelden gloeiend heet gedronken, maar eerder tussen 40 en 60°C, wat dus niet kankerverwekkend is. De onderzoekers konden echter niet uitmaken hoeveel gloeiend hete dranken moeten gedronken worden alvorens het slokdarmkankerrisico verhoogt. Dat is waarschijnlijk niet het geval wanneer je per ongeluk eens een kop te hete soep drinkt, maar eerder wanneer dat een gewoonte wordt. Denk maar aan rood vlees en charcuterie die vorig jaar in de categorieën ‘kankerverwekkend’ en ‘mogelijk kankerverwekkend’ belandden. Daarvan weten we wel dat dit vlees niet kankerverwekkend is wanneer je er matig van eet.

Conclusie

De Wereldgezondheidsorganisatie schrapt koffie van de lijst ‘mogelijk kankerverwekkend’, omdat daarvoor geen bewijzen zijn. Daarentegen blijken te hete dranken (heter dan 65°C, wat echt gloeiend heet is) wel het risico op slokdarmkanker te verhogen. Vanaf welke hoeveelheid is niet bekend.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/06June/Pages/Coffees-cancer-risk-downgraded-as-long-as-you-dont-drink-it-hot.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief