Cebam Verschenen op 21/09/2013

In het nieuws

Rode wijn en bosbessen bevorderen de natuurlijke afweer, want ze bevatten substanties die het immunologisch systeem aanzetten om bacteriedodende eiwitten aan te maken.

Factcheck

Rode wijn en bosbessen bevatten respectievelijk resveratrol en pterostilbene, stoffen waaraan vele kwaliteiten worden toegedicht. De werking van deze stoffen op het immuunsysteem werd in deze studie onderzocht op celkweken en niet op mensen noch dieren. Daarom kunnen we niet zomaar besluiten dat ze de weerstand van ons lichaam tegen bacteriën verhogen. Hiervoor is verder onderzoek nodig.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Dit bericht is gebaseerd op de resultaten van een laboratoriumonderzoek uitgevoerd in de Verenigde Staten waarbij wetenschappers 446 combinaties van stoffen hebben onderzocht op hun effect op de activiteit van het CAMP-gen (CAMP staat voor cathelicidin antimicrobiële peptide). Dit gen produceert eiwitten die het lichaam mogelijk beschermen tegen bacteriële infecties.

Twee stoffen in het bijzonder, resveratrol dat in de schil van druiven voorkomt, en pterostilbene, dat men terugvindt in bosbessen, bleken de activiteit van het CAMP-gen (genexpressie) te verhogen, vooral in combinatie met vitamine D3. De media concluderen hieruit dat hogere inname van deze stoffen via voeding het afweersysteem ten goede komt.

Bron

Guo C, Sinnott B, Niu B, et al. Synergistic induction of human cathelicidin antimicrobial peptide gene expression by vitamin D and stilbenoids. Molecular Nutrition & Food Research. Published online September 14 2013

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het CAMP-gen wordt geproduceerd door ons immuunsysteem, en maakt eiwitten aan die vele soorten bacteriën doodt. Men weet al enige tijd dat deze eiwitproductie wordt beïnvloed of zelfs opgevoerd door bepaalde stoffen of molecules. In dit onderzoek toonden de wetenschappers aan dat resveratrol en pterostilbene, vooral in combinatie met vitamine D, het ‘potentieel’ hebben om de weerstand van het lichaam tegen bacteriën te verhogen. Deze twee stoffen komen voor in planten: de eerste in de schil van blauwe druiven (en daarom ook in rode wijn), de tweede in bosbessen en druiven.

We kunnen de resultaten van deze studie echter niet zomaar toepassen op mensen. Dit onderzoek gebeurde immers in het laboratorium rechtstreeks op celkweken. Er kwamen dus geen individuen of dieren (muizen of ratten) aan te pas. Bovendien werd slechts één soort menselijke cel gebruikt terwijl het immuunsysteem een pak meer afweercellen aanspreekt om een infectie te bestrijden. Daarnaast is verre van duidelijk of hetzelfde effect wordt bekomen als we deze stoffen via de voeding binnenkrijgen. Als er al een effect is, dan misschien door deze stoffen aan te brengen op de huid, als barrière tegen micro-organismes. Maar ook dit is niet zeker.

Omdat resveratrol in rode wijn en pure chocolade voorkomt, wordt het in de media als ‘succesformule’ aangehaald om het risico op chronische ziekten te verminderen. Er is nochtans weinig goed wetenschappelijk bewijs voorhanden om dit hard te maken. Van bosbessen weten we wel dat ze rijk zijn aan antioxidanten. Maar dat ze ook helpen om het risico op kanker en hartziekten te verminderen en het geheugen te verbeteren, kunnen we evenmin staven aan de hand van sterk wetenschappelijk bewijs. Dit neemt niet weg dat ze veel voedingsstoffen bevatten die nuttig zijn voor het menselijk lichaam.

Conclusie

Rode wijn en bosbessen bevatten respectievelijk resveratrol en pterostilbene, stoffen waaraan vele kwaliteiten worden toegedicht. De werking van deze stoffen op het immuunsysteem werd in deze studie onderzocht op celkweken en niet op mensen noch dieren. Daarom kunnen we niet zomaar besluiten dat ze de weerstand van ons lichaam tegen bacteriën verhogen. Hiervoor is verder onderzoek nodig.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2013/09September/Pages/Can-blueberries-and-red-wine-boost-immunity.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief