Cebam Verschenen op 12/08/2016

In het nieuws

De binnenkant van je vagina spoelen met speciale oplossingen is niet alleen overbodig, maar uit een grootschalige studie in de Verenigde Staten blijkt dat het ook nog eens een verhoogd risico op eierstokkanker met zich meebrengt.

Factcheck

Deze studie vindt een verband tussen regelmatige vaginale douches, dit is het spoelen van de inwendige vagina, en het ontwikkelen van eierstokkanker, maar kan niet aantonen of het hier gaat om een oorzakelijk verband dan wel een toevallige vondst.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers gingen na of vrouwen die vaginale douches en/of vaginale talk gebruiken meer risico lopen op eierstokkanker (1). Een vaginale douche is geen gewone wasbeurt van de vagina, maar wel het spoelen van de binnenkant van de vagina met een speciale spuit. Soms wordt daarbij ook talkpoeder gebruikt. In de VS is deze gewoonte meer ingeburgerd dan hier.

In dit onderzoek werd gebruik gemaakt van gegevens van de ‘Sister Study’, een groot onderzoek waarbij zussen van vrouwen met borstkanker gevolgd werden tussen 2003 en 2009. De zussen werden regelmatig telefonisch geïnterviewd en vulden regelmatig vragenlijsten in, onder andere over hun vaginale hygiëne. Van de 41.654 vrouwen tussen 35 en 74 jaar ontwikkelden er 154 eierstokkanker. Van deze vrouwen had 20% in het jaar voor de diagnose regelmatig vaginale douches aangewend, tegenover 13% van de vrouwen die geen eierstokkanker ontwikkeld hadden. Dat betekent dat het risico op eierstokkanker bij vrouwen die vaginale douches gebruiken bijna verdubbelde. Wat gebruik van talkpoeder betreft, was er geen verschil tussen vrouwen met en vrouwen zonder eierstokkanker.

De onderzoekers besloten dat vaginale douches het risico op eierstokkanker vergroten.

Bron

(1) Gonzalez NL, O'Brien KM, D'Aloisio AA, et al. Douching, Talc Use, and Risk of Ovarian Cancer. Epidemiology. Published online June 20 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie kan niet aantonen dat vaginale douches een mogelijke oorzaak zijn van eierstokkanker. Daarenboven was het aantal vrouwen met eierstokkanker die regelmatig vaginale douches gebruikt hadden in deze studie erg beperkt (slechts 40 vrouwen), wat de cijfers nog minder betrouwbaar maakt. Er werd ook niet gekeken naar andere, gekende risicofactoren van eierstokkanker, zoals erfelijke belasting en roken. Misschien hadden deze vrouwen ook een specifieke reden om vaginale douches te gebruiken, irritatie bijvoorbeeld.

Voor talkpoeder vond men in dit onderzoek geen verband met eierstokkanker, terwijl genitaal talkpoeder nochtans als mogelijk kankerverwekkend gecatalogeerd wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Vaginale douches zijn overbodig en worden afgeraden, omdat ze het evenwicht van de vaginale flora (bacteriën) aantasten en daardoor ook de zuurtegraad verstoren, met verhoogd risico op schimmels en andere infecties. De inwendige vagina reinigt zichzelf. Een goede vaginale hygiëne betekent het wassen van de uitwendige genitaliën (schaamlippen, ingang vagina) met een neutrale zeep.

Conclusie

Deze studie vindt een verband tussen regelmatige vaginale douches, dit is het spoelen van de inwendige vagina, en het ontwikkelen van eierstokkanker, maar kan niet aantonen of het hier gaat om een oorzakelijk verband dan wel een toevallige vondst.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/08August/Pages/Vaginal-douching-linked-to-increased-ovarian-cancer-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief