Cebam Verschenen op 30/09/2016

In het nieuws

Ibuprofen, een van de meest gebruikte pijnstillers, geeft bij regelmatige inname een sterk verhoogd risico op een hartaanval. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd aan de universiteit van het Britse Nottingham.

Factcheck

Geen reden tot paniek: bij kortstondig gebruik van ontstekingsremmers, genre ibuprofen, is het risico op hartkwalen verwaarloosbaar. Dit risico stijgt lichtjes bij langdurig gebruik aan hoge doses. Van een sterk verhoogd risico is geen sprake. Deze studie gaat over alle ontstekingsremmers, niet alleen over ibuprofen. Deze laatste werd er vermoedelijk uitgelicht in sommige media, omdat het de bekendste is.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het is al langer bekend dat er een verband bestaat tussen inname van niet-steroïdale ontstekingsremmers (ook pijnstillers genoemd) en hartaandoeningen. Deze groots opgezette internationale studie, waaraan vier landen deelnamen, maakte gebruik van gegevensbanken over voorschriften voor deze ontstekingsremmers voorgeschreven tussen 2000 en 2010 (1). De studie werd gecoördineerd vanuit de universiteit van Milaan. Doel was nagaan hoeveel mensen die een voorschrift voor een ontstekingsremmer hadden gekregen tussen 2000 en 2010 in het ziekenhuis werden opgenomen voor een hartkwaal. Dat werd dan vergeleken met een controlegroep van dezelfde leeftijd en geslacht, die eveneens gehospitaliseerd werden wegens een hartkwaal, maar geen ontstekingsremmers hadden ingenomen. Dat leverde volgende cijfers op: van de 7,6 miljoen mensen die in de tijdspanne van 10 jaar ontstekingsremmers hadden ingenomen, werden er 92.163 gehospitaliseerd omwille van een hartaandoening. Meestal oudere mensen (gemiddeld 77 jaar) met hoge bloeddruk, diabetes en hoge cholesterol. Eén op vijf mensen (17,4%) die een ontstekingsremmer hadden genomen, werden gehospitaliseerd, tegenover één op zeven mensen (14,4%) van de controlegroep. Omgerekend betekent dit dat de kans om gehospitaliseerd te worden 20% groter is indien men ontstekingsremmers heeft ingenomen in de voorbije 10 jaar. Het risico is verschillend voor diverse ontstekingsremmers en varieert van 16% (naproxen) tot 83% (ketorolac). De populaire pijnstiller ibuprofen zit daar ergens tussenin. Belangrijk: het risico stijgt vooral wanneer men gedurende lange tijd hoge doses ontstekingsremmers inneemt, bijvoorbeeld voor een chronisch probleem zoals artrose of jicht.

Bron

(1) Corrao G, Arfe A, Scotti L et al. Non-steroidal anti-inflammatory drugs and risk of heart failure in four European countries: nested case control study. The British Medical Journal. Published Online 28 September 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie bevestigt het verband tussen niet-steroïdale ontstekingsremmers en hartkwalen. Dat verband werd al eerder aangetoond. Hier wordt duidelijk dat het risico verschillend is naargelang de gebruikte ontstekingsremmer. Omdat ibuprofen één van de meest gebruikte is, werd deze eruit gelicht door diverse media, maar ook andere ontstekingsremmers hebben hetzelfde probleem. Belangrijk is dat dit risico (gemiddelde stijging van 20%) nog steeds erg klein is. Wanneer men ontstekingsremmers slechts gedurende enkele dagen inneemt voor een acuut probleem, is het risico zelfs verwaarloosbaar. De studie nam enkel ontstekingsremmers op voorschrift onder de loep, deze die zonder voorschrift te koop zijn, zijn meestal lager gedoseerd, en dan is het risico, dat dosisafhankelijk is, nog kleiner.

De studie kan beschouwd worden als een waarschuwing dat ontstekingsremmers geen snoepjes zijn, maar geneesmiddelen met potentieel ernstige nevenwerkingen indien men ze gedurende langere tijd aan hoge doses gebruikt.

Conclusie

Geen reden tot paniek: bij kortstondig gebruik van ontstekingsremmers, genre ibuprofen, is het risico op hartkwalen verwaarloosbaar. Dit risico stijgt lichtjes bij langdurig gebruik aan hoge doses. Van een sterk verhoogd risico is geen sprake. Deze studie gaat over alle ontstekingsremmers, niet alleen over ibuprofen. Deze laatste werd er vermoedelijk uitgelicht in sommige media, omdat het de bekendste is.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/09September/Pages/Ibuprofen-like-painkillers-linked-to-an-increased-risk-of-heart-failure.aspx

Bijsluiter ibuprofen

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief