Cebam Verschenen op 13/04/2018

In het nieuws

Uit recent onderzoek blijkt dat wie als twintiger een hersentrauma zoals een zware hersenschudding oploopt een verhoogd risico heeft om in de daaropvolgende 30 jaar dement te worden.

Factcheck

Wie in het vroegere leven een hersentrauma, bijv. een hersenschudding, doormaakte, loopt mogelijk een licht verhoogd risico op dementie. Het absolute risico blijft echter klein (stijging van 4,5% naar 5,1%).

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Deense onderzoekers verzamelden gegevens van 2,8 miljoen Denen die in 1995 minstens 50 jaar oud waren en volgden hen op tot 2013. Van deze Denen verzamelden ze medische gegevens over eventuele opnames op spoedgevallendiensten voor een hersenletsel. Verder werd gezocht wie van deze personen in het Deens Psychiatrisch Register stond ingeschreven met de diagnose dementie. Doel van de studie was nagaan of er verband bestaat tussen een vroeger doorgemaakt hersentrauma (van hersenschudding tot ernstig ongeval met hersenletsel) en dementie op latere leeftijd (1).

Van de 2,8 miljoen Denen was 5% (132.093 personen) ooit op een spoedgevallendienst geweest met een hersentrauma: de overgrote meerderheid daarvan had een hersenschudding gehad, slechts 10% had een ernstig trauma doorgemaakt en 5% een schedelbreuk. Van de 2,8 miljoen Denen ontwikkelde 4,5% dementie op een gemiddelde leeftijd van 81 jaar. Van diegenen die in het verleden een hersentrauma hadden doorgemaakt, was dat 5,1%. Dit is een stijging van 24%.

De onderzoekers besluiten dat een vroeger doorgemaakt hersentrauma het risico op dementie mogelijk licht verhoogt.

Bron

(1) Fann JR, Ribe AR, Pedersen HS, et al. Long-term risk of dementia among people with traumatic brain injury in Denmark: a population-based observational cohort studyThe Lancet: Psychiatry. Published online April 10 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Omdat het risico op dementie klein is, betekent een risicostijging van 24% niet veel. Mensen zonder hersentrauma in het verleden lopen 4,5% risico en mensen die een hersentrauma doormaakten 5,1%. Dit blijft een klein risico.

De onderzoekers hielden zoveel mogelijk rekening met beïnvloedende factoren die ook dementie kunnen bevorderen, waaronder de toestand van het bloedvatenstelsel, ziektes als Parkinson en andere neurologische aandoeningen, maar mogelijk hebben ze daarbij nog factoren over het hoofd gezien.

Je kan niet veel doen om een hersentrauma te voorkomen: zorgen dat je (klein)kinderen niet van een trap donderen, een helm dragen in omstandigheden waarin dit geadviseerd wordt, aan valpreventie doen op oudere leeftijd. 

Conclusie

Wie in het vroegere leven een hersentrauma, bijv. een hersenschudding, doormaakte, loopt mogelijk een licht verhoogd risico op dementie. Het absolute risico blijft echter klein (stijging van 4,5% naar 5,1%).

Referenties

https://www.nhs.uk/news/neurology/brain-injury-may-increase-dementia-risk/

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief