Cebam Verschenen op 15/03/2017

In het nieuws

Kinderen die meer dan drie uur per dag naar een scherm turen (tv, video, computer, gameconsole) lopen beduidend meer risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, stelt een Britse studie vast.

Factcheck

Vele uren voor een scherm zitten betekent weinig lichaamsbeweging en dus een hoger vetgehalte en op termijn meer risico op ziekten als diabetes type 2. Dit is niet de eerste onderzoeksgroep die kinderen aanmaant voldoende te spelen en te bewegen voor hun gezondheid later.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Britse onderzoekers verzamelden gegevens van lagere-schoolkinderen van 9 en 10 jaar oud in Londen, Birmingham en Leicester tussen 2004 en 2007 (1). Volgende informatie werd vergaard: bloedsuikerspiegel, insulineconcentratie, cholesterol, bloeddruk, puberteitskenmerken, vetpercentage, heupomtrek, gewicht,… Tegelijkertijd werden de kinderen bevraagd over het aantal uren dat ze per dag voor een scherm zaten. De meesten deden dit ongeveer één uur per dag, 18% meer dan drie uur per dag en 4% nooit. Jongens zaten veel vaker voor een scherm dan meisjes. De verdere analyse focuste op 4495 kinderen, waarvan er 2000 een tijd lang een monitor meekregen om hun lichaamsactiviteit te evalueren. De resultaten tonen dat kinderen die meer dan drie uur per dag voor een scherm zitten, een hoger vetpercentage hebben, een hoger insulineniveau en meer tekenen van insulineresistentie in vergelijking met kinderen die één uur of minder voor een scherm zitten. Daaruit leiden de onderzoekers af dat meer dan drie uur scherm-kijken per dag op zeer jonge leeftijd (9 – 10 jaar) al het risico op diabetes type 2 vergroot.

Bron

(1)Nightingale CM, Rudnicka AR, Donin AS, et al. Screen time is associated with adiposity and insulin resistance in children. Archives in Disease for Childhood. Published online March 13 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie werd gevoerd in de jaren voor de introductie van de smartphones en tablets. Vermoedelijk zijn vandaag meer kinderen nog meer dan drie uur per dag aan een scherm gekluisterd. Deze schermen hebben waarschijnlijk geen rechtstreekse impact op het diabetesrisico, maar ze gaan hand in hand met minder lichaamsbeweging. Kinderen die meer dan drie uur per dag boeken lezen, zitten ook stil, en lopen mogelijk ook meer risico op diabetes, alleen werd dit nooit onderzocht. Hoe dan ook hebben kinderen nood aan voldoende lichaamsbeweging, minstens 60 minuten per dag volgens de richtlijnen.

Conclusie

Vele uren voor een scherm zitten betekent weinig lichaamsbeweging en dus een hoger vetgehalte en op termijn meer risico op ziekten als diabetes type 2. Dit is niet de eerste onderzoeksgroep die kinderen aanmaant voldoende te spelen en te bewegen voor hun gezondheid later.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/03March/Pages/'Childrens-screen-time-linked-to-diabetes-risk-factors.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief