Cebam Verschenen op 11/10/2016

In het nieuws

Vrouwen die in een ploegensysteem meedraaien, mogen op beide oren slapen. Nachtwerk heeft zo goed als geen effect op het borstkankerrisico, aldus Britse onderzoekers.

Factcheck

Vrouwen die in ploegen werken mogen gerust zijn: het is vrij onwaarschijnlijk dat zij meer risico lopen op borstkanker dan andere vrouwen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Eerdere studies vonden wel een verband tussen ploegenarbeid en borstkanker, zonder duidelijke verklaring. Als mogelijke hypothese werd een verstoring van het melatonine-hormoon, dat een rol speelt in de regeling van het dag-nachtritme, genoemd. Britse onderzoekers van de universiteit van Oxford verzamelden 10 studies over het verband tussen ploegenarbeid en borstkanker en brachten ze samen in een overgangsartikel (1). Alle 10 studies gingen na hoeveel vrouwen die in een ploegensysteem werken (minder dan 10 jaar, tussen 10 en 19 jaar en langer dan 20 jaar) borstkanker ontwikkelden in vergelijking met vrouwen die niet in ploegen werken. Het ging telkens om observationele studies, die wel een verband, maar daarom geen oorzakelijk verband kunnen aantonen. Enkele studies vonden inderdaad een zeer beperkte verhoging van het borstkankerrisico bij vrouwen die nachtwerk doen, terwijl de meeste studies dat niet konden bevestigen.

De conclusie van de overzichtsstudie luidt dat vrouwen die in ploegen werken, ook al doen ze dat sinds vele jaren, geen of slechts een zeer beperkt verhoogd risico lopen op borstkanker.

Bron

(1) Travis RC, Balkwill A, Fensom GK, et al. Night Shift Work and Breast Cancer Incidence: Three Prospective Studies and Meta-analysis of Published Studies. Journal of the National Cancer Institute. Published online October 6 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Een overzichtsstudie die voorgaande studies bundelt, is sterker dan de studies afzonderlijk. Daarom is het resultaat ook betrouwbaarder. Mogelijk bestaan er andere verklaringen waarom sommige eerdere studies toch een licht verhoogd risico op borstkanker vonden. Vrouwen die nachtwerk doen, of in ploegen werken, roken vaker en kampen vaker met overgewicht. Roken en overgewicht zijn risicofactoren voor borstkanker. Dergelijke factoren kunnen eerdere conclusies beïnvloed hebben.

Conclusie

Vrouwen die in ploegen werken mogen gerust zijn: het is vrij onwaarschijnlijk dat zij meer risico lopen op borstkanker dan andere vrouwen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/10October/Pages/No-link-between-night-shifts-and-breast-cancer-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief