Cebam Verschenen op 09/02/2017

In het nieuws

Een Finse studie vindt dat zwangere vrouwen die graag zoethoutbevattende snacks eten meer kans hebben op een kind met ADHD.

Factcheck

Een Finse studie van bedenkelijke kwaliteit vindt het een verband tussen hoge zoethoutconsumptie in de zwangerschap en een verhoogd risico op ADHD bij het nageslacht. De geviseerde stof is de zoetstof glycyrrizine, die ook in drop en ander snoepgoed verwerkt wordt. Van glycyrrizine is bekend dat het bij hoge consumptie kan leiden tot verhoogde bloeddruk bij volwassenen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Zoethout bevat een stof, glycyrrizine, die al langer in verband gebracht wordt met allerlei gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Glycyrrizine is een zoetstof die bijvoorbeeld ook wordt toegevoegd aan drop. Bij ons is de consumptie van zoethout en drop laag, maar in Finland bestaat een populaire snack op basis van zoethout: salmiakki.

Finse onderzoekers bekeken 378 kinderen geboren in 1998 en bevroegen de moeders over hun zoethoutconsumptie tijdens de zwangerschap en welk merk van zoethoutsnack ze geconsumeerd hadden (1). Op basis daarvan berekenden ze hoeveel glycyrrizine de vrouwen tijdens de zwangerschap hadden opgenomen. Van de 378 moeders hadden er 51 minstens 500 mg glycyrrizine per week geconsumeerd. De 51 kinderen van deze moeders, zowel jongens als meisjes, scoorden gemiddeld 7 punten lager op een intelligentietest en liepen drie keer zoveel risico op ADHD. De onderzoekers besloten dat zoethoutbevattende producten beter kunnen vermeden worden in de zwangerschap.

Bron

(1) Räikkönen K, Martikainen S, Pesonen A, et al. Maternal Licorice Consumption During Pregnancy and Pubertal, Cognitive, and Psychiatric Outcomes in Children. American Journal of Epidemiology. Published online February 3 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het is bijzonder moeilijk om een verband aan te tonen tussen één voedingsingrediënt in de zwangerschap en ontwikkelingsproblemen tijdens de zwangerschap, want daarin spelen veel meer factoren een rol, zoals opleidingsniveau van de ouders, roken of drinken in de zwangerschap, ... Bovendien zit glycyrrizine in tal van voedingsproducten verwerkt: kauwgom, roomijs, koekjes, snoep, enzovoort, zij het in zeer lage dosissen. De onderzoekers hadden echter enkel oog voor enkele populaire Finse snacks, waaronder salmiakki, en hielden geen rekening met de andere glycyrrizinehoudende producten, wat hun berekeningen minder nauwkeurig maakt. Overigens hadden slechts 51 zwangere vrouwen veel zoethout geconsumeerd, wat de betrouwbaarheid van de besluiten eveneens doet wankelen.

Huidige voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen waarschuwen doorgaans niet voor zoethoutconsumptie, maar in Nederland wordt toch aangemaand om er voorzichtig mee om te springen.

Ook voor niet-zwangere volwassenen is te veel zoethout niet gezond: het kan de bloeddruk verhogen en hartritmestoornissen uitlokken. Voor niet-zwangere volwassenen wordt daarom volgend advies gegeven: een volwassen man of vrouw kan veilig op een dag ongeveer 120 gram drop of een halve liter zoethoutthee consumeren. Dit komt neer op ongeveer 20 dropjes of 3 tot 4 glazen zoethoutthee. Als iemand zowel drop als zoethoutthee neemt, is dit natuurlijk minder. Bijvoorbeeld tien dropjes en 1 tot 2 glazen thee (2).

Conclusie

Een Finse studie van bedenkelijke kwaliteit vindt het een verband tussen hoge zoethoutconsumptie in de zwangerschap en een verhoogd risico op ADHD bij het nageslacht. De geviseerde stof is de zoetstof glycyrrizine, die ook in drop en ander snoepgoed verwerkt wordt. Van glycyrrizine is bekend dat het bij hoge consumptie kan leiden tot verhoogde bloeddruk bij volwassenen.

Referenties

(2) http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycyrrhizine.aspx

http://www.nhs.uk/news/2017/02February/Pages/Does-eating-liquorice-in-pregnancy-raise-the-risk-of-ADHD.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief