Cebam Verschenen op 01/08/2017

In het nieuws

Drink gerust een glas wijn bij het eten. Een matig gebruik van alcohol is namelijk helemaal zo gek nog niet als je geen diabetes wilt krijgen, blijkt uit een nieuwe Deense studie.

Factcheck

Deze studie kan niet aantonen dat matige alcoholconsumptie het risico op diabetes vermindert. Belangrijker voor het diabetesrisico (type 2) is de gehele levensstijl: eten, drinken, bewegen, gewicht…

Wat is je risico op diabetes? Doe de test van de Vlaamse Diabetes Vereniging.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De Deense onderzoekers bekeken enquêtes over levensstijl die 70.551 Denen hadden ingevuld in 2007 en 2008. Deze groep had geen diabetes op het moment van de enquête, was niet zwanger, en had de vragen over drinkgewoonten uitgebreid ingevuld. De onderzoekers zochten vervolgens in het Deens Nationaal Diabetesregister hoeveel mensen van deze ruim 70.000 Denen in 2012 diabetes type 1 of 2 hadden ontwikkeld. Het bleek te gaan om 859 mannen en 887 vrouwen. Vervolgens werden de drinkgewoontes geanalyseerd waaruit men dan het risico berekende op diabetes (1). Men becijferde dat drie tot vier keer per week een glas drinken het risico op diabetes bij mannen verminderde met een factor 0,73 en bij vrouwen met een factor 0,68. Voor grotere volumes alcohol vonden de onderzoekers geen link met diabetes. Hun conclusie luidt dat matig drinken het risico op diabetes mogelijk licht vermindert.


Bron

(1)Holst C, Becker U, Jørgensen ME, et al. Alcohol drinking patterns and risk of diabetes: a cohort study of 70,551 men and women from the general Danish population. Diabetologia. Published online July 27 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is een weinig overtuigend onderzoek met heel wat hiaten. Zo werd de alcoholconsumptie één keer bevraagd tijdens de enquête: dergelijke antwoorden zijn altijd subjectief (vaak gaat het om onderschattingen) en de consumptie kan wisselen in de tijd (dat is vaak het geval, afhankelijk van levensgebeurtenissen en omstandigheden). De onderzoekers hadden weinig informatie over andere leefgewoonten, waaronder eetgewoonten, met mogelijk een nog grotere impact op het diabetesrisico. Bovendien worden diabetes type 1 en type 2 in dit onderzoek gewoon samengevoegd, terwijl het over twee verschillende aandoeningen gaat. De duur van de opvolging is ook beperkt: slechts 5 jaar.

Conclusie

Deze studie kan niet aantonen dat matige alcoholconsumptie het risico op diabetes vermindert. Belangrijker voor het diabetesrisico (type 2) is de gehele levensstijl: eten, drinken, bewegen, gewicht…

Wat is je risico op diabetes? Doe de test van de Vlaamse Diabetes Vereniging.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/07July/Pages/Reports-that-frequent-drinking-prevents-diabetes-inaccurate.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief