Cebam Verschenen op 05/03/2015

In het nieuws

Wie drie kopjes zwarte thee per dag drinkt, verlaagt zijn kans op diabetes. De natuurlijke anti-oxidanten uit zwarte thee zouden een stijging van het suikergehalte in het bloed kunnen tegengaan. Dat blijkt uit nieuwe studies.

Factcheck

Er zijn enkele aanwijzingen dat het drinken van thee het risico op diabetes verlaagt. Hoe dit komt en of er verschil is tussen de soorten thee (zwart, groen of andere) moet nog verder worden onderzocht.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Volgens nieuw onderzoek aan twee internationale universiteiten, de Amerikaanse Framingham State University (1) en de Japanse Hokkaido Pharmaceutical University School of Pharmacy (2), oefent zwarte thee een positief effect uit op het glucosegehalte in het bloed. Drie kopjes zwarte thee per dag kunnen dan ook diabetes helpen te voorkomen.

De onderzoekers van de beide universiteiten ontdekten dat de anti-oxidanten uit zwarte thee de werking van enzymen, die het bloedsuikergehalte in het bloed opdrijven, helpen te neutraliseren. Zo wordt voorkomen dat het bloedsuikergehalte na suikerconsumptie te fel gaat stijgen of dalen.

Bron

(1)Lisa Striegel, Bouhee Kang, Sarah J. Pilkenton, Michael Rychlik and Emmanouil Apostolidis. Effect of black tea and black tea pomace polyphenols on α-glucosidase and α-amylase inhibition, relevant to type 2 diabetes prevention. Front. Nutr., 12 February 2015 | doi: 10.3389/fnut.2015.00003 (2) Satoh T, Igarashi M, Yamada S, Takahashi N, Watanabe K. Inhibitory effect of black tea and its combination with acarbose on small intestinal α-glucosidase activity. J Ethnopharmacol. 2015 Feb 23;161:147-55. doi: 10.1016/j.jep.2014.12.009. Epub 2014 Dec 16.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De studies waarop dit nieuws is gebaseerd zijn laboratoriumstudies. In de Amerikaanse studie is het effect van zwarte thee nagegaan op enzymen die een rol spelen bij de suikerhuishouding. De thee zou de werking van bepaalde enzymen remmen. Deze enzymen zijn verantwoordelijk voor de opname van suiker uit voedingsmiddelen in het bloed. Zwarte thee zou dan ook de opname van suiker in het lichaam verminderen en hierdoor diabetes kunnen voorkomen. De studie toont aan dat in gecontroleerde omstandigheden in het laboratorium zwarte thee zorgt dat het enzym minder actief is. Of dit ook werkt in het menselijk lichaam nadat iemand een kopje zwarte thee heeft gedronken is geenzins aangetoond.

De Japanse studie bestond uit een serie experimenten naar het effect van zwarte thee op de suikeropname in cellen, in darmweefsel en in ratten. De onderzoekers vonden dat onder invloed van zwarte thee, suiker minder goed wordt afgebroken. Hierdoor zou het minder goed worden opgenomen in de darmen. Of thee bij mensen dan ook diabetes kan voorkomen is hiermee niet aangetoond.

Of thee de kans op diabetes verlaagt bij mensen werd reeds nagegaan in een hele serie studies. Daarbij werd gekeken naar alle soorten thee, niet alleen zwarte. De resultaten van deze rits onderzoeken werd samengebracht in twee overzichtsstudies (3,4). De eerste vond geen verband tussen het drinken van thee en het risico op diabetes. Tenzij men de mensen die tenminste 3 kopjes thee per dag dronken vergeleek met diegenen die niet of nauwelijks thee dronken, dan was er wel een gunstig effect (3). De andere review vond een lager risico op diabetes voor mensen die 2 kopjes thee per dag dronken (4). De auteurs van de systematische reviews suggereren dat het effect mogelijk verschilt tussen mannen en vrouwen, de verschillende soorten thee en de bereidingswijze ervan. De studies kunnen echter niet aantonen dat het gaat om een oorzakelijk verband.

Conclusie

Er zijn enkele aanwijzingen dat het drinken van thee het risico op diabetes verlaagt. Hoe dit komt en of er verschil is tussen de soorten thee (zwart, groen of andere) moet nog verder worden onderzocht.

Referenties

3. Yang J, Mao QX, Xu HX, Ma X, Zeng CY. Tea consumption and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis update. BMJ Open. 2014 Jul 22;4(7):e005632. doi: 10.1136/bmjopen-2014-005632.

4. Yang WS, Wang WY, Fan WY, Deng Q, Wang X. Tea consumption and risk of type 2 diabetes: a dose-response meta-analysis of cohort studies. Br J Nutr. 2014 Apr 28;111(8):1329-39. doi: 10.1017/S0007114513003887. Epub 2013 Dec 13.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief