Cebam Verschenen op 29/12/2017

In het nieuws

Goed nieuws voor theeliefhebbers. Onderzoekers van de University of California veronderstellen namelijk dat dagelijkse consumptie het risico op glaucoom, ofwel groene staar, verlaagt. De resultaten van de studie zijn onlangs gepubliceerd.

Factcheck

Deze studie kan niet aantonen dat een dagelijkse kop warme thee beschermt tegen de oogziekte glaucoom. De cijfers zijn zo beperkt, dat het mogelijk gaat om een louter toevallige vondst.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Glaucoom is een oogaandoening gekenmerkt door een toenemende druk in de oogbol die op termijn de oogzenuw kan beschadigen met blindheid als ergste complicatie. Er wordt al langer gesuggereerd dat cafeïne de oogdruk kan verhogen en daarom onderzochten Amerikaanse wetenschappers of er een verband bestaat tussen consumptie van cafeïnehoudende dranken en dranken zonder cafeïne (1). Daartoe gebruikten ze de gegevens uit de jaarlijks terugkerende enquête (NHANES) bij ongeveer 10.000 mensen over hun voedingsgewoonten. In deze studie werd een groep van 1.678 mensen geselecteerd, ouder dan 40 jaar, waarvan gegevens van oogonderzoek beschikbaar was. Glaucoom kan gemakkelijk worden opgespoord met een simpele oogtest. Koffie was veruit de meest geconsumeerde drank in de bevraagde groep: 45% dronk het dagelijks. Slechts 8,4% dronk dagelijks warme thee. De onderzoekers ontdekten dat mensen die meer dan 6 koppen thee per week dronken minder tekenen van glaucoom vertoonden. Het risico op glaucoom zou volgens hun berekeningen 74% kleiner zijn.

Bron

(1) Wu CM, Wu AM, Tseng VL, et al. Frequency of a diagnosis of glaucoma in individuals who consume coffee, tea and/or soft drinksBritish Journal of Ophthalmology

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het aantal mensen in deze studie dat dagelijks warme thee drinkt is zeer klein, waardoor het verband statistisch ook louter op toeval kan berusten. De consumptie is een schatting van de proefpersonen die een enquête invulden waarbij ze aangaven hoeveel thee ze dronken in de afgelopen 12 maanden. Bovendien werd geen rekening gehouden met andere factoren die het risico op glaucoom beïnvloeden, zoals bepaalde medicijnen (onder andere antidepressiva). 

Conclusie

Deze studie kan niet aantonen dat een dagelijkse kop warme thee beschermt tegen de oogziekte glaucoom. De cijfers zijn zo beperkt, dat het mogelijk gaat om een louter toevallige vondst.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/can-daily-cup-tea-help-prevent-glaucoma/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief