Cebam Verschenen op 07/11/2016

In het nieuws

Een eitje per dag vermindert het risico op een fatale beroerte, zeggen Britse onderzoekers, terwijl het risico op hartziekten niet toeneemt.

Factcheck

Deze studie is weinig geloofwaardig. Eieren werden vroeger onterecht in het verdomhoekje gezet, omwille van hun cholesterolgehalte, maar ze werden ondertussen in ere hersteld. Dat eieren het risico op beroerte zouden verminderen, is echter zeer twijfelachtig.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het nieuws is afkomstig van een Amerikaanse overzichtsstudie. Onderzoekers uit Michigan verzamelden alle studies gepubliceerd tot augustus 2015 die het verband tussen eierconsumptie enerzijds en beroerte en hartziekte anderzijds onderzocht hadden (1). Op die manier konden ze gegevens verzamelen van ongeveer 300.000 mensen. Daaruit werden de mensen geselecteerd die ongeveer iedere dag een ei aten en de groep die minder dan twee eieren per week at.

Uit de analyse blijkt dat in de groep die een ei per dag consumeerde 12% minder mensen een beroerte hadden gehad in vergelijking met de groep die minder dan twee eieren per week had gegeten. Voor het doormaken van hartziekten vond men geen verschil.

De onderzoekers besluiten dat een ei per dag het risico op beroerte licht vermindert.

Bron

(1) Alexander DD, Miller PE, Vargas AJ, et al. Meta-analysis of Egg Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Stroke. Journal of the American College of Nutrition. Published online October 6 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie werd gefinancierd door het Egg Nutrition Center, een zelfverklaard wetenschappelijk onderzoekscentrum over eieren en gezondheid dat gefinancierd wordt door Amerikaanse eierboeren. Dat maakt het resultaat minder betrouwbaar. Overigens stelt een reductie van 12% in werkelijkheid amper iets voor. Evenmin werd rekening gehouden met andere voedingsgewoonten van de proefpersonen, noch met de wijze waarop ze hun eieren aten: gepocheerd, gebakken in vet, gekookt,… Een studie die één voedingsingrediënt isoleert, is altijd van bedenkelijke kwaliteit: je moet steeds het hele voedingspatroon bekijken om uitspraken te kunnen doen.

De regel is dat maximum een eitje per dag geen kwaad kan voor gezonde personen, maar ze moeten wel rekening houden met de eieren die verwerkt werden in kant-en-klare producten. Afhankelijk van het voedingspatroon kan dit oplopen tot 1 à 2 eieren per week.

Conclusie

Deze studie is weinig geloofwaardig. Eieren werden vroeger onterecht in het verdomhoekje gezet, omwille van hun cholesterolgehalte, maar ze werden ondertussen in ere hersteld. Dat eieren het risico op beroerte zouden verminderen, is echter zeer twijfelachtig.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/11November/Pages/Eating-one-egg-a-day-may-lower-risk-of-stroke.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief