Cebam Verschenen op 20/05/2019

In het nieuws

Volgens een nieuw onderzoek zou het gebruik van glucosamine, een voedingssupplement dat wordt aanbevolen voor pijnlijke gewrichten, het risico op hart- en vaatziekten met 15% kunnen verlagen.

Factcheck

Een waarnemende studie vond een verband tussen glucosamine, een voedingssupplement aanbevolen bij gewrichtsklachten, en het voorkomen van hart- en vaatziekten, maar dit verband is nog geen oorzakelijk-gevolgrelatie. Gezonde eet- en leefgewoonten bieden meer bescherming tegen hart- en vaatziekten dan voedingssupplementen met glucosamine.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers gingen de relatie na tussen het nemen van een voedingssupplement met glucosamine en het risico op hart- en vaatziekten (1). Glucosamine is een molecule die sterk gelijkt op een gewone suikermolecule (glucose). Het wordt in het lichaam zelf aangemaakt, vooral in de kraakbeencellen die het dan aaneenschakelen tot lange ketens. Deze lange ketens zorgen ervoor dat het kraakbeen stevig en toch elastisch blijft.

De onderzoekers volgden een half miljoen mensen op gedurende gemiddeld zeven jaar. Aan de start van de studie vulden de deelnemers vragenlijsten in, onder andere over het gebruik van voedingssupplementen. Tijdens de opvolging werden de gevallen van hart- en vaatziekten geregistreerd. Deelnemers die bij de start van de studie glucosamine namen, hadden een 15% lager risico op hart- en vaatziekten dan deelnemers die geen glucosamine namen. Volgens de onderzoekers kon glucosamine ontstekingen afremmen, waardoor er minder hart- en vaatziekten voorkwamen.

Bron

(1) Ma H, Li X, Sun D, Zhou T, Ley SH, Gustat J, Heianza Y, Qi L. Association of habitual glucosamine use with risk of cardiovascular disease: prospective study in UK Biobank. BMJ. 2019 May 14;365:l1628.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Er zijn in het verleden tientallen onderzoeken geweest over de werking van glucosamine. Meestal scoort glucosamine niet beter dan een neppil en wordt het daarom niet aangeraden.

Gezien deze studie waarnemend van aard is, kunnen enkel relaties vastgesteld worden en geen oorzakelijke verbanden. Het is een feit dat deelnemers die glucosamine namen, minder hart- en vaatziekten ontwikkelden, maar er werd niet aangetoond dat glucosamine effectief beschermt tegen hart- en vaatziekten. Deze studie laat eveneens duidelijk zien dat, ondanks de beperkte wetenschappelijke bewijzen, bijna 90.000 personen glucosamine gebruiken.

Een belangrijk aspect in deze studie is dat mensen die glucosamine namen ook minder rookten, fysiek actiever waren en een gezonder voedingspatroon hadden. Al deze elementen kunnen eveneens een bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Het is dus niet eenvoudig om binnen een globaal eet- en leefpatroon na te gaan welk individueel element, in dit geval glucosamine, een grotere bescherming biedt dan een ander.

Verder geeft deze studie geen informatie over het type glucosamine, de dosis die ingenomen werd, noch of de deelnemers het voedingssupplement tijdelijk gebruikten of zeven jaar lang. Bovendien namen de glucosamine-gebruikers eveneens veel vitamines en mineralen. Het is niet helemaal duidelijk waarom enkel het gebruik van glucosamine onderzocht werd.

Conclusie

Een waarnemende studie vond een verband tussen glucosamine, een voedingssupplement aanbevolen bij gewrichtsklachten, en het voorkomen van hart- en vaatziekten, maar dit verband is nog geen oorzakelijk-gevolgrelatie. Gezonde eet- en leefgewoonten bieden meer bescherming tegen hart- en vaatziekten dan voedingssupplementen met glucosamine.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/supplement-used-joint-pain-may-reduce-risk-heart-disease/

Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief