Cebam Verschenen op 24/04/2017

In het nieuws

Naar het werk fietsen doet je langer leven en vermindert het risico op kanker en hartziekten. Dat concluderen Britse wetenschappers uit een vijfjarig onderzoek met 250.000 pendelaars.

Factcheck

Wie geen tijd heeft voor sport, moet eens overwegen om met de fiets naar het werk te pendelen, of met trein en fiets. Deze Britse studie vindt een duidelijke link tussen fietsen naar het werk en verminderde risico’s op hart- en vaatziekten en kanker.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Tussen april 2007 en december 2010 werden meer dan 500.000 Britten tussen 40 en 69 jaar bereid gevonden om deel te nemen aan een grote studie, waarbij hun gezondheid en levensstijl gedurende minstens 25 jaar zal worden opgevolgd ten einde informatie te verzamelen over de impact van diverse leefstijlfactoren op de gezondheid. Onderzoekers van de universiteit van Glasgow deden een eerste analyse op deze gigantische gegevensbank (1). Ze selecteerden 263.540 mensen met gemiddelde leeftijd 52,6 jaar die allemaal een voltijdse job beoefenen. Ze vroegen de deelnemers hoe ze naar het werk pendelden en deelden hen op basis van de antwoorden in in vijf categorieën: met auto of motor, te voet, per fiets, openbaar vervoer + fiets of openbaar vervoer + te voet. Na een opvolgperiode van ongeveer 5 jaar waren 2.430 deelnemers overleden waarvan 496 aan hart- en vaatziekten. Daarnaast werden 1.110 hartziekten opgetekend en 3.780 mensen kregen kanker. Rekening houdend met factoren als roken, gewicht, sport en dieet, berekenden de onderzoekers de impact van de wijze van woonwerk-verkeer op de gezondheid. In vergelijking met de inactieve groep (met auto of motor naar het werk), bleek met fietsen naar het werk de grootste gezondheidswinst te boeken. Dagelijks naar het werk fietsen verminderde het risico op vroegtijdige sterfte met 41%, op sterfte door hart- en vaatziekten met 52%, op sterfte door kanker met 40% en op kanker met 45%. Gemengd transport, fietsen + openbaar vervoer, verminderde deze risico’s eveneens, maar in mindere mate. Naar het werk wandelen had een beperkt effect op het risico op overlijden door hartziekte. De onderzoekers moedigen mensen aan om naar het werk te fietsen.

Bron

(1)Celis-Morales CAC, Lyall DM, Welsh P, et al. Association between active commuting and incident cardiovascular disease, cancer, and mortality: prospective cohort study. BMJ. Published online April 19 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is een goed uitgevoerde studie, maar de aard ervan niet toe te bewijzen dat fietsen oorzaak is van een betere gezondheid. Toch is dit verband aannemelijk, omdat er al heel wat onderzoek bestaat dat regelmatig bewegen in verband brengt met een betere gezondheid. Mensen die weinig tijd hebben voor sport, omdat ze voltijds werken bijvoorbeeld, kunnen dit opvangen door naar het werk te fietsen, of openbaar vervoer en fiets te combineren. Beide transportwijzen zorgen voor een betere conditie en verminderen het risico op kanker en hartziekten.

Mogelijk zijn mensen die naar het werk fietsen meer begaan met een gezonde levensstijl, waardoor niet enkel fietsen maar ook andere gewoonten de genoemde risico’s verminderen. Dat is een kanttekening bij deze studie.

Conclusie

Wie geen tijd heeft voor sport, moet eens overwegen om met de fiets naar het werk te pendelen, of met trein en fiets. Deze Britse studie vindt een duidelijke link tussen fietsen naar het werk en verminderde risico’s op hart- en vaatziekten en kanker.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/04April/Pages/Cycling-commuters-have-lower-rates-of-heart-disease-and-cancer.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief