Cebam Verschenen op 29/04/2016

In het nieuws

Yoga kan helpen om de klachten van astma te verminderen. Dat besluiten wetenschappers van de Chinese universiteit van Hong Kong op basis van een analyse van 15 onderzoeken bij meer dan 1.000 mensen in Europa, de Verenigde Staten en India.

Factcheck

Onderzoekers tonen aan dat yoga de levenskwaliteit van mensen met astma verbetert. Het effect op de symptomen was eerder beperkt en op het medicatiegebruik nihil. Vermoedelijk helpt yoga mensen beter om te gaan met hun astma.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers uit Hong Kong, die deel uitmaken van de Cochrane Collaboration, een wereldberoemd onafhankelijk onderzoeksinstituut, brachten alle relevante studies samen over de impact van yoga bij astma in een overzichtsstudie (1). Deze had betrekking op 1.048 astmalijders die samen deelnamen aan 15 placebogecontroleerde studies over yoga en astma. De placebogroepen volgden ofwel oefeningen die op yoga leken, maar er eigenlijk niets mee te maken hebben, ofwel helemaal niets. De deelnemers hadden allemaal lichte tot matige astma en namen astmamedicatie. De opvolgperiode varieerde van 6 maanden tot 23 jaar. De onderzoekers analyseerden de effecten van yoga op de levenskwaliteit (uitgedrukt op een 7-puntenschaal), de ernst van de symptomen, de longfunctie en de inname van medicatie. Ze vonden een duidelijke verbetering in levenskwaliteit en een lichte verbetering in symptomen bij astmalijders die yoga beoefenen, maar geen noemenswaardig effect op hun longfunctie noch op het medicatiegebruik.

Bron

(1) Yang Z, Zhong H, Mao C, et al. Yoga for asthma. Cochrane Database of Systematic Reviews. Published online April 27 2016​

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De kwaliteit van een overzichtsstudie staat of valt met de kwaliteit van de daarin opgenomen onderzoeken. Omdat er geen hoogstaand onderzoek is gevoerd over yoga en astma, moesten de onderzoekers het stellen met 15 studies van eerder povere kwaliteit, met vaak weinig deelnemers. Dat maakt het eindresultaat iets minder betrouwbaar. De enige uitschieter was een effect op de subjectieve levenskwaliteit, maar het is best mogelijk en zelfs waarschijnlijk dat ook andere vormen van lichaamsbeweging een gelijkaardig effect hebben. Daarover bestaat geen vergelijkend onderzoek. Het effect op de astmasymptomen was eerder beperkt en het medicatiegebruik verminderde niet.

Er zijn veel vormen van yoga, maar over de aard van de gebruikte oefeningen werd in de diverse studies niet ingegaan.

Conclusie

Onderzoekers tonen aan dat yoga de levenskwaliteit van mensen met astma verbetert. Het effect op de symptomen was eerder beperkt en op het medicatiegebruik nihil. Vermoedelijk helpt yoga mensen beter om te gaan met hun astma.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/04April/Pages/Yoga-probably-good-for-asthma-symptoms-and-quality-of-life.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief