Cebam Verschenen op 11/05/2016

In het nieuws

Al jaren wordt gediscussieerd of de straling van mobiele telefoons hersentumoren veroorzaakt. Uit een nieuw, grootschalig Australisch onderzoek blijkt dat dit niet het geval is.

Factcheck

Een grote Australische studie, over een periode van 30 jaar, vindt geen verband tussen mobiel bellen en hersentumoren. Terwijl tegenwoordig zowat iedereen een gsm gebruikt, is er geen toename in het aantal hersentumoren vastgesteld.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de Universiteit van Sydney in Australië wilden klaarheid scheppen in de controverse over gsm-gebruik en hersentumoren (1). Er zijn immers studies die een licht verhoogd risico suggereren bij mensen die zeer veel mobiel bellen. Er is ook een beweging die overtuigd is dat veelvuldige blootstelling aan elektromagnetische straling via gsm’s gevaarlijk is voor het ontwikkelen van hersentumoren. De Australische onderzoekers plozen dit uit in een ecologische studie: ze vergeleken hoeveel mensen in Australië met een hersentumor gediagnosticeerd werden sinds de introductie van de gsm in 1987. Als je veronderstelt, zoals sommige eerdere studies suggereren, dat je risico op een hersentumor verhoogt met een factor 1,5 na 10 jaar mobiel bellen, dan moeten er meer hersentumoren voorkomen in de bevolking over een periode van 30 jaar. In Australië nam het aantal mensen dat mobiel belt in de voorbije 30 jaar toe van 0% tot 94%. Tussen 1982 en 2012 kregen 19.858 mannen en 14.222 vrouwen in Australië een hersentumor. In vergelijking met de decennia voor de introductie van de gsm is er geen noemenswaardige toename in het voorkomen van hersentumoren: bij vrouwen is er helemaal geen toename en bij mannen een lichte toename in de groep 70-plussers, die waarschijnlijk niet te wijten is aan mobiel bellen, maar aan een betere opsporing.

De onderzoekers besluiten dat 30 jaar mobiel bellen in Australië niet geleid heeft tot meer hersentumoren, wat het zeer onwaarschijnlijk maakt dat er een verband zou zijn tussen gsm-gebruik en hersentumoren.

Bron

(1) Chapman S, Azizi L, Luo Q, Sitas F. Has the incidence of brain cancer risen in Australia since the introduction of mobile phones 29 years ago? Cancer Epidemiology. Published online May 5 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie heeft verschillende sterke punten: het gaat om alle gevallen van hersentumoren in Australië (verplichte registratie) en over een zeer grote groep mensen (94% van de Australiërs belt mobiel). Er is geen toename van hersentumoren in de bevolking in vergelijking met de periode voor 1987. In Australië vond het eerste gsm-gesprek plaats in 1987, door de toenmalige minister van communicatie.

Toch kan je met dit soort studies geen uitspraken doen over individuele risico’s op een hersentumor, maar de cijfers zijn wel geruststellend. Stel dat er toch een ietwat hoger risico zou zijn bij mensen die zeer veel mobiel bellen, dan moet dit risico wel erg klein zijn.

Conclusie

Een grote Australische studie, over een periode van 30 jaar, vindt geen verband tussen mobiel bellen en hersentumoren. Terwijl tegenwoordig zowat iedereen een gsm gebruikt, is er geen toename in het aantal hersentumoren vastgesteld.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/05May/Pages/Study-finds-no-link-between-mobile-phones-and-brain-cancer.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief