Cebam Verschenen op 15/06/2016

In het nieuws

Dampen verlaagt de drempel tot roken. Zelfs jongeren die tegen roken gekant zijn, gaan zes keer vaker overstag wanneer ze e-sigaretten gebruiken. Dat melden Amerikaanse onderzoekers.

Factcheck

Deze studie doet vermoeden dat dampen van e-sigaretten jongeren aanzet tot roken, maar kan dit niet echt bewijzen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De populariteit van elektronische sigaretten of e-sigaretten doet al langer vragen rijzen. Volgens de enen is het een goed rookstopmiddel voor rokers, anderen vinden het net een middel dat niet-rokers aanzet tot roken. Onderzoekers van de Universiteit van Californië zochten het uit in een studie bij een grote groep 17-jarigen (1). Zij vulden een uitgebreide vragenlijst is over hun rookgedrag, gebruik van e-sigaretten, houding tegenover roken, roken door vrienden en familie, socio-economische factoren, etniciteit en opleiding. Uit de antwoorden selecteerden de onderzoekers twee subgroepen: 152 niet-rokers die expliciet gekant waren tegen roken en nog nooit een e-sigaret gedampt hadden, en 146 fervente niet-rokers met een even grote aversie tegen roken, maar die wel al geëxperimenteerd hadden met e-sigaretten. Zestien maanden later werd opnieuw een vragenlijst voorgelegd aan beide subgroepen. Van de e-sigaret-gebruikers had ondertussen 40,4% sigaretten gerookt en van de niet-dampers 10,5%. Dat betekent dat in deze studie jongeren die geëxperimenteerd hadden met e-sigaretten 6,17 keer meer kans liepen om te beginnen met roken. De onderzoekers waarschuwen dat e-sigaretten bij jonge niet-rokers de drempel om te gaan roken kan verlagen.

Bron

(1) Barrington-Trimis JL, Urman R, Bernhane K, et al. E-Cigarettes and Future Cigarette Use. Pediatrics. Published online June 13 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Hoewel de studie goed werd uitgevoerd en de onderzoekers hun best deden om de beïnvloedende factoren zoveel mogelijk in kaart te brengen, kunnen ze hiermee niet bewijzen dat het dampen van e-sigaretten aanzet tot roken. Tegenstanders zullen nog steeds beweren dat jongeren die graag experimenteren, bijvoorbeeld met e-sigaretten, dit ook doen op andere vlakken, bijvoorbeeld met tabaksproducten. En dat de persoonlijkheid van de jongere en niet de e-sigaret aanzet tot roken. Daarom selecteerden de onderzoekers enkel jongeren met een uitgesproken mening tegen tabak. Dat maakt echter ook dat ze eindigden met een vrij kleine groep van zo’n 300 adolescenten, wat de resultaten iets minder stevig onderbouwt. Een ander minpuntje is dat er geen gegevens zijn over de hoeveelheid nicotine in de gebruikte e-sigaretten, want die varieert.

Meer informatie over e-sigaretten vindt u hier: http://www.vigez.be/themas/tabak/e-sigaret

Conclusie

Deze studie doet vermoeden dat dampen van e-sigaretten jongeren aanzet tot roken, maar kan dit niet echt bewijzen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/06June/Pages/Teens-who-vape-e-cigs-six-times-more-likely-to-smoke-cigarettes.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief