Cebam Verschenen op 10/01/2014

In het nieuws

“De kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap noten en pinda’s eten lopen minder risico op het ontwikkelen van een notenallergie. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door het Boston kinderziekenhuis.”

Factcheck

Het is aannemelijk dat het eten van noten door zwangere vrouwen niet samenhangt met een notenallergie bij kun kind. Dit geldt alleen voor vrouwen die zelf niet
allergisch zijn aan noten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Ongeveer 1 tot 2% van de mensen is allergisch voor noten en het aantal allergische kinderen is de laatste jaren sterk toegenomen. Om het risico op notenallergie te verkleinen raadden sommige kinderartsen ouders aan hun kinderen tot 3 jaar geen noten te laten eten. Anderen dachten dat zwangere vrouwen het eten van noten zouden moeten vermijden. Wetenschappelijke studies hebben echter nooit aangetoond dat dit waar is. Een studie in Amerika (1) bekeek het verband tussen het eten van pinda’s en noten door moeders en een notenallergie bij hun kinderen. In totaal deden 8205 moeders en kinderen mee. Aan de kinderen werd gevraagd of ze allergisch waren voor noten en of dit was bevestigd door een arts. Bij 140 kinderen was dit het geval. De moeders van deze kinderen hadden rond hun zwangerschap een vragenlijst ingevuld over hun eetgedrag, waarbij onder meer werd nagegaan hoe vaak zij pinda’s en noten aten. 146 moeders waren zelf allergisch aan noten.Het risico op een notenallergie bij een kind werd vergeleken met het aantal porties pinda’s en noten dat de moeder had gegeten in haar zwangerschap. Wanneer moeders 1-3 porties per maand aten, daalde het risico op allergie met 10%, vergeleken met minder dan 1 portie per maand. De risico daalde met 35% bij 1-4 porties per week en 42% bij meer dan 5 porties per week. In deze groep verminderde het risico met 6% bij 1-3 porties per maand, 44% bij 1-4 per week en 69% bij diegenen dit vaker deden. Hoe meer noten de moeders in de zwangerschap gegeten hadden, hoe kleiner de kans op notenallergie bij het nageslacht.

Bron

(1)Frazier AL, Camargo CA, Malspeis S et al. Prospective Study of Peripregnancy Consumption of Peanuts or Tree Nuts by Mothers and the Risk of Peanut or Tree Nut Allergy in Their Offspring. JAMA Pediatrics 2013, December.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Op verschillende punten is dit Amerikaanse onderzoek sterk te noemen. Zo heeft men éérst de voeding van de moeder in kaart gebracht en daarna pas gekeken naar een eventuele allergie bij het kind. Daarnaast is het gevonden verband rechtlijnig,
dat wil zeggen dat hoe meer noten werden gegeten hoe lager het risico op allergie bij het kind. Ook is de diagnose allergie bevestigd door twee onafhankelijke artsen. Al met al biedt deze studie sterke indicaties dat moeders door het eten van noten het risico op allergie bij hun kinderen kunnen verlagen. Uiteraard geldt dit enkel voor moeders die zelf niet allergisch zijn aan noten. Dit is de eerste studie die aantoont dat het eten van noten tijdens de zwangerschap het risico op allergie verlaagt. Dit onderzoek was geen experiment, maar een observationeel onderzoek waarbij de onderzoekers alleen hebben geobserveerd wat er gebeurt. Dit soort onderzoek is gevoelig voor de invloed van verstorende factoren. Daarom is er altijd een mogelijkheid dat het lagere risico op allergie niet veroorzaakt wordt door het eten van noten door de moeder maar door andere factoren die we op dit moment nog niet kennen. Meer onderzoek is aangewezen om meer zekerheid te krijgen. Andere studies over dit onderwerp laten tegenstrijdige resultaten zien. De meest recente systematische review is van 2010 (2).Op basis van drie studies concludeerden deze auteurs dat het eten van noten tijdens de zwangerschap het risico op allergie bij het kind niet verhoogt. Echter, de studies zijn klein en zijn wetenschappelijk zwak.

Conclusie

Het is aannemelijk dat het eten van noten door zwangere vrouwen niet samenhangt met een notenallergie bij kun kind. Dit geldt alleen voor vrouwen die zelf niet
allergisch zijn aan noten.

Referenties

2. Thompson RL, Miles LM, Lunn J et al. Peanut sensitisation and allergy: influence of early life exposure to peanuts. Br J Nutr. 2010 May;103(9):1278-86.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief