Cebam Verschenen op 26/04/2016

In het nieuws

Ben je tussen 31 en 46 jaar oud, dan kan je je tot eind 2016 gratis laten vaccineren tegen mazelen bij je huisarts of bij de arbeidsgeneeskundige dienst.

Factcheck

Mensen tussen 31 en 46 jaar hebben vaak geen mazelen gehad als kind en/of werden vaak onvoldoende gevaccineerd, omdat de mazelenvaccinatie in hun kinderjaren nog niet massaal werd aangeboden. Daarom worden zij nu uitgenodigd voor een gratis inhaalvaccinatie.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Mazelen is sinds de invoering in 1985 van de veralgemeende vaccinatie (2 spuitjes: op 12 maanden en tussen 10-13 jaar) zo goed als verdwenen als kinderziekte. Vandaag krijgen vooral jongvolwassenen de virusinfectie. Wie geboren is voor 1970 heeft veelal mazelen gehad als kind en geniet daardoor een levenslange bescherming door antistoffen. Mensen geboren na 1985 zijn in regel wel goed gevaccineerd en dus veilig. Tussen 1970 en 1985 werden veel mensen nog niet of nog onvoldoende (slechts 1 spuitje) gevaccineerd en daarom lopen zij meer risico op mazelen.

De ziekte komt niet vaak voor (1 op 100.000 inwoners), maar door het reizen naar landen met een minder goed vaccinatiebeleid raken meer mensen besmet. Bovendien is mazelen zeer besmettelijk en ben je 1 tot 2 weken flink ziek. In 1 geval op 1.000 treden levensbedreigende verwikkelingen op, zoals acute longontsteking of hersenontsteking. Een fatale afloop is niet ondenkbaar. Om die reden lanceert de Vlaamse Overheid tijdens de Europese Vaccinatieweek (tussen 24 en 30 april) een oproep aan jongvolwassenen om zich te laten vaccineren tegen mazelen (1). Dat kan gratis tot eind 2016.

Bron

(1) www.vaccinatieweek.be

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het vaccin tegen mazelen zit in een combinatievaccin dat ook beschermt tegen bof en rodehond (rubella). Wie twee prikken heeft gehad, is beschermd en hoeft niet in te gaan op de oproep, ook al ben je tussen 31 en 46 jaar oud. Heb je slechts één dosis gehad, dan volstaat de tweede dosis. Weet je niet meer of je al dan niet voldoende gevaccineerd werd als kind, laat je dan opnieuw vaccineren. Revaccineren wanneer je eigenlijk al gevaccineerd was, kan geen kwaad. Ben je ouder dan 46 jaar, maar heb je als kind toch geen mazelen gehad (uitzonderlijk), dan is het raadzaam om je ook te laten vaccineren. Ben je jonger dan 31 jaar en ben je toch niet goed gevaccineerd als kind, dan breng je dat nu best in orde.

Zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand door ziekte of behandeling, mogen niet gevaccineerd worden tegen mazelen. Vrouwen die zich laten vaccineren, mogen gedurende één maand niet zwanger worden.

Het mazelenvaccin is veilig, ook voor volwassenen. Door de vaccinatie in orde te brengen, bescherm je niet alleen jezelf, maar ook baby’tjes jonger dan één jaar. De eerste spuit wordt immers pas op 12 maanden gegeven. Volwassenen met mazelen vormen daardoor een gevaar voor zuigelingen.

Conclusie

Mensen tussen 31 en 46 jaar hebben vaak geen mazelen gehad als kind en/of werden vaak onvoldoende gevaccineerd, omdat de mazelenvaccinatie in hun kinderjaren nog niet massaal werd aangeboden. Daarom worden zij nu uitgenodigd voor een gratis inhaalvaccinatie.

Referenties

http://www.zorg-en-gezondheid.be/mazelen

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief