Nina Van Den Broecke Verschenen op 30/10/2020

Bewering

Vastendiëten zijn tegenwoordig een echte hype. Vooral het 16:8-dieet, waarbij je slechts gedurende 8 uur mag eten, is populair. In boeken wordt het aangeprezen als een gemakkelijke manier om van die overtollige kilo’s af te geraken. Onterecht, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Factcheck

Deze studie toont aan dat het 16:8-dieet niet werkt. Na 12 weken waren de deelnemers slechts 1 kg verloren. Alleen focussen op wanneer je eet, volstaat niet om te vermageren. Ook het soort voeding en de hoeveelheid moet je daarvoor aanpassen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In het TREAT onderzoek zijn wetenschappers het effect nagegaan van het 16:8-dieet op het gewicht en de metabole gezondheid (1). Aan het onderzoek namen 116 volwassenen met een BMI tussen 27 en 43 deel. De deelnemers werden willekeurig ingedeeld in een interventiegroep en een controlegroep. De interventiegroep volgde gedurende 12 weken het 16:8-dieet. Dat wil zeggen dat ze enkel tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds mochten eten. De controlegroep kreeg het advies om 3 hoofdmaaltijden te eten en eventueel een aantal tussendoortjes. Beide groepen mochten eten wat ze wilden. Calorieën tellen was niet nodig.

De deelnemers moesten zich dagelijks wegen. Daarvoor werd een digitale weegschaal gebruikt die de gegevens automatisch doorstuurde naar de onderzoekers. Bij een kleinere groep van 50 personen werd ook de metabole gezondheid grondig onderzocht. Op verschillende tijdstippen werden onder andere de lichaamssamenstelling, cholesterol, bloedsuiker en bloeddruk bepaald.

Na 12 weken waren de resultaten pover en waren er amper verschillen tussen beide groepen. De groep die het 16:8-dieet had gevolgd, was gemiddeld 0,94 kg verloren, terwijl het gemiddeld gewichtsverlies in de controlegroep 0,68 kg bedroeg. Bij de 16:8-groep was er vooral verlies van spiermassa en niet zozeer van vet. Bloedsuiker, cholesterolgehalte en bloeddruk waren niet veranderd na 12 weken.

Bron

(1) Lowe, D. A., Wu, N., Rohdin-Bibby, L. et al., Effects of Time-Restricted Eating on Weight Loss and Other Metabolic Parameters in Women and Men With Overweight and Obesity: The TREAT Randomized Clinical Trial. JAMA Internal Medicine.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Veel van de beweringen over het 16:8-dieet zijn gebaseerd op veronderstellingen afgeleid van dier- en celonderzoek. Deze studie toont nog maar eens aan dat dat niet volstaat, en dat degelijk onderzoek bij mensen broodnodig is. De pluspunten van deze studie zijn het grotere aantal deelnemers en de aanwezigheid van een controlegroep.

Dit onderzoek leert ons vooral dat enkel focussen op wanneer je eet niet volstaat om te vermageren of je metabole gezondheid te verbeteren. Zowel bij de 16:8-groep als bij de controlegroep was het gewichtsverlies na 12 weken verwaarloosbaar. Als je het soort voeding en hoeveel je eet niet aanpast, dan maakt het niet uit of je die voeding verspreidt over de dag of slechts gedurende acht uur eet.

Conclusie

Deze studie toont aan dat het 16:8-dieet niet werkt. Na 12 weken waren de deelnemers slechts 1 kg verloren. Alleen focussen op wanneer je eet, volstaat niet om te vermageren. Ook het soort voeding en de hoeveelheid moet je daarvoor aanpassen.

Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief