Patrick Mullie Verschenen op 29/10/2018

In het nieuws

Badzeepjes, kaarsen en zelfs deodorants ruiken maar al te vaak naar lavendel. Het geurtje zou ons doen ontspannen. Terwijl dat vroeger slechts een vermoeden was, is het nu wetenschappelijk bewezen. Nieuw onderzoek onthult ook hoe lavendel ons rustiger kan krijgen.

Factcheck

Muizen blootgesteld aan stress worden kalmer als ze lavendel ruiken. Dit dierenexperiment bevat geen overtuigende bewijzen dat lavendel ook een kalmerend effect heeft bij mensen. Mogelijk kan lavendelgeur wel als bijkomend middel gebruikt worden om te relaxeren.   

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Japanse onderzoekers gebruikten muizen om na te gaan of linalool, een stof die aanwezig is in lavendel, een rustgevend effect had (1). Muizen werden blootgesteld aan de geur van linalool aan verschillende intensiteiten. Angstaanvallen bij muizen werd gemeten door ze in een ruimte aan veel licht bloot te stellen. Deze ruimte was verbonden met een donkere ruimte, de muizen konden dus aan het licht ontsnappen. In een tweede test mochten de muizen vrijblijvend rondlopen in een doolhof. De tijd besteed in de ruimte met licht en in het doolhof werd gebruikt om de angststatus te registreren. Hoe langer deze muizen in beide omstandigheden verbleven, hoe minder angstig ze waren: muizen houden niet van verlichting om nieuwe gebieden te onderzoeken. Muizen blootgesteld aan linalool verbleven langer in stressvolle condities, een resultaat dat vergelijkbaar was met de muizen die angstremmers kregen. Hoe langer de muizen blootgesteld waren aan linalool, hoe minder angstig ze waren om in stressvolle omstandigheden te vertoeven. Bij muizen zonder reukgevoel werkte linalool niet, wat betekent dat de geur essentieel is in het bekomen van een kalmerend effect.     

Bron

(1) Harada H, Kashiwadani H, Kanmura Y and Kuwaki T (2018) Linalool Odor-Induced Anxiolytic Effects in Mice. Front. Behav. Neurosci. 12:241. doi: 10.3389/fnbeh.2018.00241

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Ongeveer één landgenoot op acht heeft last van angstaanvallen. Dierexperimenten zijn interessant om producten te testen op hun effect, maar de resultaten kunnen niet zomaar overgebracht worden op mensen. Volgens de onderzoekers kan de geur van lavendel kalmerend werken, maar dit is enkel aangetoond bij muizen. Lavendel zal dus niet snel angstremmers vervangen.

Deze studie draagt vooral bij tot onze kennis over hoe lavendel eventueel relaxerend zou kunnen werken: de geur lijkt dus essentieel. Lavendelgeur inademen kan, samen met minder alcohol, cafeïne beperken en lichaamsbeweging, helpen om angstaanvallen af te remmen.   

Conclusie

Muizen blootgesteld aan stress worden kalmer als ze lavendel ruiken. Dit dierenexperiment bevat geen overtuigende bewijzen dat lavendel ook een kalmerend effect heeft bij mensen. Mogelijk kan lavendelgeur wel als bijkomend middel gebruikt worden om te relaxeren.   

Referenties

https://www.nhs.uk/news/mental-health/lavender-scent-may-help-anxiety-mice/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief