Patrick Mullie Verschenen op 07/05/2020

In het nieuws

Wie een privétuin heeft, zo stelt een studie, heeft vaker een goede gezondheid en een hoger mentaal welzijn dan wie dat niet heeft.

Factcheck

Tuinieren is een leuke hobby, en liefhebbers zullen dit zeker bevestigen. Een Britse studie had als doel om aan te tonen dat eigenaars van tuinen zich beter voelen. De opzet van de studie, maar ook verstorende gegevens, konden dit echter niet aantonen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Britse onderzoekers gingen de invloed na van een privétuin op de gezondheid van de eigenaars (1). Om op deze onderzoeksvraag een antwoord te vinden, stuurden ze een vragenlijst naar 7.814 personen die representatief waren voor de Britse bevolking. Van de deelnemers had 78% een privétuin, 5% een gemeenschappelijke tuin, 5% een patio of balkon, en 13% geen tuin. Het algemeen gevoel van welzijn lag 22% hoger bij eigenaars van privétuinen vergeleken met deelnemers die geen tuin hadden, en 88% hoger bij de deelnemers die regelmatig in de tuin werkten of ontspanden.

De onderzoekers besluiten dat tuinen en tuinieren zeer belangrijk zijn voor de gezondheid, en dat, zoals de huidige coronacrisis aantoont, het noodzakelijk is om de aanleg van privétuinen op te nemen in de nationale plannen voor gezondheidspreventie.

Bron

(1) de Bell S, White M, Griffiths A, et al. Spending time in the garden is positively associated with health and wellbeing: Results from a national survey in England. Landscape and Urban Planning.
https://doi.org/10.1016/j.landurbplan.2020.103836

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie is een dwarsdoorsnedestudie, een type waarnemend onderzoek dat verbanden kan vaststellen, maar geen oorzaak-gevolgverband aantonen. Bovendien kent deze op het eerste zicht sympathieke studie een aantal beperkingen.

  • Deelnemers met privétuinen hadden doorgaans een hoger inkomen en waren blijkbaar minder vaak alleenstaand, namelijk ongeveer 30% van de deelnemers met privétuin tegenover meer dan 50% van de deelnemers uit de andere categorieën. Deze factoren kunnen gezondheid en welzijn beïnvloeden.
  • Er waren slechts weinig deelnemers met gemeenschappelijke tuinen of een balkon alleen.
  • Bijna 80% van de eigenaars van privétuinen waren Britten, tegenover 55% van de deelnemers zonder tuin.
  • Eén persoon op 4 met een privétuin was eigenaar van het pand, tegenover 1 op 12 personen zonder tuin.

Deze factoren kunnen de resulaten geheel of gedeeltelijk verklaren. Anderzijds is er ook een selectie aan de basis: mensen die ziek zijn, zullen eerder in een appartement zonder tuin gaan wonen om het onderhoud te beperken.

Een laatste punt is dat de studie werd uitgevoerd door de Royal Horticultural Society van Engeland, een nobele vereniging die als doel heeft … tuinieren promoten!

Conclusie

Tuinieren is een leuke hobby, en liefhebbers zullen dit zeker bevestigen. Een Britse studie had als doel om aan te tonen dat eigenaars van tuinen zich beter voelen. De opzet van de studie, maar ook verstorende gegevens, konden dit echter niet aantonen.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief