Cebam Verschenen op 21/04/2017

In het nieuws

Goed nieuws voor wie graag gin lust. Volgens een Lets onderzoek zorgt het drankje er voor dat je lichaam meer calorieën verbrandt. Dit wijst erop dat de drank een afslankend effect kan hebben.

Factcheck

Deze “wetenschappelijke studie” haalde op 19 april onze vaderlandse pers zonder dat iets erop wees dat het om een gedateerde aprilgrap ging. Let ook op de verborgen hint in de naam van de onderzoekster: Thisa Lye ('this is a lie').

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers aan de universiteit van Sigulda (Letland) onderzochten bij muizen het effect van gin. Ze stelden vast dat de stofwisseling van de diertjes met 17% toeneemt (1). Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Food & Nature. Professor Thisa Lye die de leiding had over dit onderzoek besluit dat de bevindingen erop wijzen dat gin ook bij mensen een afslankend effect kan hebben.

Bron

(1) http://nl.metrotime.be/2017/04/19/must-read/gin-drinken-val-sneller-af/

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

We gingen op zoek naar meer details over deze studie in Medline, de Amerikaanse databank van biomedische studies. Elke wetenschapper probeert zijn bevindingen gepubliceerd te krijgen in een tijdschrift dat in de Medline databank opgenomen is. Het is voor collega-wetenschappers een eerste indicatie dat het onderzoek van enig wetenschappelijk niveau is.

We vonden de gin-studie echter niet terug in Medline. Het tijdschrift “Food & Nature” bleek overigens niet opgenomen te zijn in de databank. Bij nader onderzoek bleek dat er helemaal geen wetenschappelijk tijdschrift bestaat met de naam “Food & Nature”. Aanvullend speurwerk op internet bracht aan het licht dat er ook geen “universiteit van Sigulda” bestaat. Wie zoekt op “Sigulda” of “Lye” vindt vooral verwijzingen naar het muizenonderzoek.

Uiteindelijk bleek dat het artikel oorspronkelijk op 1 april door een snodaard op internet gepost werd. Het werd wereldwijd in de daaropvolgende dagen als waarheid verkocht, en verscheen op 14 april in de Britse krant de Daily Mail. Dit zorgde voor de nodige commentaar op de website van de Letse openbare omroep (2).

Conclusie

Deze “wetenschappelijke studie” haalde op 19 april onze vaderlandse pers zonder dat iets erop wees dat het om een gedateerde aprilgrap ging. Let ook op de verborgen hint in de naam van de onderzoekster: Thisa Lye ('this is a lie').

Referenties

(2) http://www.lsm.lv/en/article/societ/society/gin-and-chronic-lack-of-fact-checking.a232880/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief