Cebam Verschenen op 03/01/2017

In het nieuws

Patiënten die een vermageringsoperatie ondergaan weten vaak niet dat ze nadien geen glas meer kunnen drinken zonder in de problemen te komen. Na een maagbypass ontwikkelt 3 tot 10% een alcoholprobleem.

Factcheck

Een vermageringsoperatie is een zeer drastische ingreep met levenslange gevolgen. Eén van de minder gekende consequenties is de verhoogde gevoeligheid voor alcohol, vooral na een bypassoperatie waarbij een groot deel van de maag wordt kortgesloten. Mensen die dergelijke operatie ondergaan wordt aanbevolen liefst geen alcohol meer te consumeren. Het risico op alcoholproblemen neemt namelijk toe.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In België gaan jaarlijks zo’n 12.000 mensen onder het mes voor een vermageringsoperatie, omdat ernstig overgewicht hun levenskwaliteit en -verwachting vermindert. Zo’n ingreep biedt uitzicht op een markante gewichtsreductie en daardoor verminderen of verdwijnen ziektebeelden die samenhangen met het ernstig overgewicht, zoals diabetes type 2 en sommige hartkwalen. Dat is het positieve nieuws. Er zijn ook nadelen: een levenslange aanpassing van zowel eet- als drinkgewoonten is noodzakelijk om problemen te vermijden. Een Koninklijk Besluit uit 2007 dat de terugbetaling van obesitasoperaties regelt, stelt ook dat de keuze voor een vermageringsingreep goed onderbouwd moet worden. Patiënten moeten vooraf duidelijk geïnformeerd worden over de voor- en nadelen, wat in de praktijk niet altijd gebeurt. Sommige mensen zien zo’n operatie als een alternatief voor het levenslange diëten, wat ze niet kunnen volhouden. In werkelijkheid blijft een levenslang strikt dieet echter noodzakelijk, wil men problemen voorkomen. Alcoholconsumptie moeten afgeraden worden, terwijl de meesten alcohol blijven consumeren. Het risico op alcoholproblemen na een vermageringsoperatie, in het bijzonder maagbypass, neemt toe, zo blijkt uit een prospectief lange-termijnonderzoek waarbij 2.010 obese patiënten 8 tot 22 jaar na de ingreep werden opgevolgd (1). 3 tot 10% van deze mensen ontwikkelen alcoholproblemen na een maagbypass.

Bron

(1) SvenssonPA, Anveden A, Romeo S et al. Alcohol consumption and alcohol problems after bariatric surgery in the Swedish obese subjects study. Obesity 2013;21:2444-2451.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Na een vermageringsoperatie wordt aanbevolen om zo weinig mogelijk of liefst geen alcohol meer te consumeren, omdat de ingreep de verwerking ervan beïnvloedt. Men ervaart een verhoogde gevoeligheid voor alcohol, vooral na een maagbypass, waardoor men veel sneller dronken wordt. De alcoholconcentratie in het bloed bereikt veel sneller een piek en bovendien blijft de alcohol langer in het lichaam. Het enzym alcoholdehydrogenase, dat alcohol afbreekt in de maag, is namelijk grotendeels uitgeschakeld, omdat de maag grotendeels is weggenomen of kortgesloten werd door de operatie. Alleen bij een maagband komt dit probleem niet voor, omdat de volledige maag aanwezig blijft. Maagbanden (of -ringen) worden echter om tal van andere complicaties steeds minder geplaatst. Bijkomend probleem is dat de snelle en hoge alcoholpiek meteen voor een roes zorgt, wat het voor sommige patiënten nog moeilijker maakt om hun alcoholconsumptie onder controle te houden.

Conclusie

Een vermageringsoperatie is een zeer drastische ingreep met levenslange gevolgen. Eén van de minder gekende consequenties is de verhoogde gevoeligheid voor alcohol, vooral na een bypassoperatie waarbij een groot deel van de maag wordt kortgesloten. Mensen die dergelijke operatie ondergaan wordt aanbevolen liefst geen alcohol meer te consumeren. Het risico op alcoholproblemen neemt namelijk toe.

Referenties

Tijdschrift voor Geneeskunde, 72, nr. 8, 2016 doi: 10.2143/TVG.72.08.2002105

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief