Cebam Verschenen op 02/03/2017

In het nieuws

De helft van de bevolking is te dik. Nieuw onderzoek brengt 11 kankers in verband met overgewicht. Samen met het overgewicht blijkt ook het kankerrisico te groeien.

Factcheck

Opnieuw waarschuwen wetenschappers voor een hoger kankerrisico bij ernstig overgewicht. Maar een verklaring voor dit verband is nog steeds niet gevonden. Mogelijk spelen ook andere leefstijlfactoren, zoals gebrek aan beweging, een rol.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het nieuws is afkomstig van een overzichtsstudie van maar liefst 95 andere overzichtsstudies over het verband tussen kanker en overgewicht (1). Zes op tien geïncludeerde studies gebruikten de body mass index (BMI) als maatstaf, andere ook de heupomtrek. De onderzoekers evalueerden voor 28 kankers de relatie met te veel lichaamsvet. Voor 11 kankers vonden ze een sterk verband, dat verder toenam bij een hogere BMI: darmkanker bij mannen, endeldarmkanker bij mannen, slokdarmkanker, pancreaskanker, nierkanker, baarmoederslijmvlieskanker bij premenopauzale vrouwen, multipel myeloom (bloedkanker), drie types kanker van galblaas en galwegen en borstkanker bij postmenopauzale vrouwen die nooit hormoonsubstitutietherapie gebruikten. Voor deze laatste neemt het risico met 11% toe voor iedere 5 punten extra op de BMI-schaal. De onderzoekers onderstrepen dat overgewicht en obesitas niet alleen het risico op hart- en vaatziekten doet toenemen, maar eveneens het risico op 11 kankers.

Bron

(1)Kyrgiou M, Kalliala I, Markozannes G, et al. Adiposity and cancer at major anatomical sites: umbrella review of the literature. BMJ. Published online February 28 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Overgewicht, maar vooral obesitas (zwaarlijvigheid) wegen op de gezondheid. Deze studie bevestigt de eerder aangetoonde verbanden met diverse kankers, maar kan evenmin niet verklaren waarom overgewicht het risico op kanker zou doen toenemen. Daarmee is nog steeds niet aangetoond dat overgewicht een rechtstreekse risicofactor is voor kanker, mogelijk spelen ook andere leefstijlfactoren mee, zoals gebrek aan lichaamsbeweging.

Het goede nieuws is wel dat wie erin slaagt te vermageren, ook zijn of haar risico op een aantal kankertypes vermindert. En niet alleen dat: een gezond gewicht vermindert ook het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Conclusie

Opnieuw waarschuwen wetenschappers voor een hoger kankerrisico bij ernstig overgewicht. Maar een verklaring voor dit verband is nog steeds niet gevonden. Mogelijk spelen ook andere leefstijlfactoren, zoals gebrek aan beweging, een rol.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/03March/Pages/Wide-range-of-cancers-now-linked-to-being-overweight.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief