Cebam Verschenen op 29/06/2015

In het nieuws

Vanaf volgende maand mogen Belgische apotheken op doktersvoorschrift geneesmiddelen verkopen die actieve bestanddelen van cannabis bevatten. Apothekers mogen evenwel zelf geen producten maken op basis van cannabisplanten.

Factcheck

Sativex®, een medicijn afgeleid van cannabis, is vanaf nu beschikbaar voor mensen met multiple sclerose. Verder wetenschappelijk onderzoek moet uitmaken bij welke andere ziekten dit nieuw medicijn nuttig kan zijn en veilig gebruikt kan worden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Concreet heeft in ons land tot nu toe één geneesmiddel afgeleid van cannabis een vergunning. Het gaat om Sativex®, een orale spray (1). Het wordt gebruikt om klachten van spierstijfheid (spasticiteit) te verlichten bij mensen die lijden aan multiple sclerose. Het nieuws kreeg veel media-aandacht.

Bron

(1) http://www.deblock.belgium.be/nl/geneesmiddel-met-actieve-stof-van-cannabis-binnenkort-wettelijk-ver...

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gebruik van cannabisproducten voor de behandeling van spasticiteit en chronische pijn door kanker of van neurologische oorsprong is matig onderbouwd. Voor de behandeling bij misselijkheid voor kanker is er minder sterk bewijs. Deze week publiceerde de Journal of the American Medical Association (JAMA) een samenvattende studie over de doeltreffendheid en veiligheid van producten die afgeleid zijn van cannabis (cannabinoïden) bij diverse aandoeningen (2). De auteurs vonden 79 verschillende studies, maar de meeste ervan waren van een wetenschappelijk bedenkelijke kwaliteit. Studies van betere kwaliteit bestudeerden het effect van cannabisproducten op spasticiteit en op chronische pijn.

Nevenwerkingen op korte termijn deden zich in deze studies vrij vaak voor en waren soms ernstig. Het betrof draainissen, braken, moeheid en slaperigheid, evenwichtsstoornissen, verwardheid en hallucinaties. Een begeleidend editoriaal van de hogervernoemde studie wijst tevens op het mogelijk risico op lange termijn van verslaving (3). Verder is er ook een kans op gewenning, waarbij een steeds hogere dosis van het product nodig is om hetzelfde effect te bekomen. Er wordt ook op gewezen dat de wetenschappelijke ondersteuning voor het gebruik van cannabis momenteel nog vrij beperkt is en dat de strenge toelatingsvoorwaarden die gelden voor meer traditionele geneesmiddelen ook in het geval van cannabis moeten toegepast worden.

Conclusie

Sativex®, een medicijn afgeleid van cannabis, is vanaf nu beschikbaar voor mensen met multiple sclerose. Verder wetenschappelijk onderzoek moet uitmaken bij welke andere ziekten dit nieuw medicijn nuttig kan zijn en veilig gebruikt kan worden.

Referenties

(2) Whiting PF, Wolff RF, Deshpande S et al. Cannabinoids for Medical Use: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA. 2015 Jun 23-30;313(24):2456-73

(3) D'Souza DC, Ranganathan M. Medical Marijuana: Is the Cart Before the Horse? JAMA. 2015 Jun 23-30;313(24):2431-2.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief