Cebam Verschenen op 11/07/2017

In het nieuws

De seksuele overdraagbare aandoening gonorroe ('druiper') dreigt onbehandelbaar te worden, zo waarschuwt de WHO.

Factcheck

De Wereldgezondheidsorganisatie meldt het oprukken van antibioticaresistente gonokokken: dit zijn bacteriën die gonorroe (druiper) veroorzaken en waartegen de gangbare antibiotica niet meer werken. Preventie blijft de beste remedie: vrij veilig, gebruik een condoom.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) analyseerde in 77 landen de gevoeligheid voor de behandeling van gonorroe, een seksueel overdraagbare aandoening die kan leiden tot ernstige complicaties, zoals onvruchtbaarheid. Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie (Neisseria gonorrhoeae of gonokok) en die reageerde tot voor kort zeer goed op een enkele inspuiting met antibiotica. Dat blijkt echter steeds minder het geval, alarmeert de WHO in een nieuw rapport (1). In steeds meer landen neemt de resistentie van gonokokken tegen antibiotica toe: niet alleen tegen de eerste-keuze-antibiotica, maar ook tegen de tweede-keuze-producten. Dat betekent dat het risico bestaat dat we binnenkort te maken krijgen met gonorroe die niet meer behandeld kan worden.

Bron

(1) Global Antibiotics Research and Development Partnership. Multi-drug-resistant gonorrhoea: a research and development roadmap to discover new medicines. July 2017 (PDF, 230kb)

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

In Vlaanderen bestaat een meldingsplicht voor gonorroe: dit betekent dat de behandelende arts ieder geval van deze soa moet melden aan de overheid. De voorbije jaren is het aantal meldingen van gonorroe gestegen: in 2011 werden 918 gevallen gemeld en in 2016 1.667. De toename is verontrustend, omdat de infectie bij vrouwen vaak weinig symptomen veroorzaakt en in 10 tot 20% van de gevallen uitbreidt naar de eierstokken, waardoor de vruchtbaarheid wordt aangetast.

Even verontrustend is de opkomst van hardnekkige resistente gonokokken die de antibiotica te slim af zijn. Op dit moment zitten er geen nieuwe antibiotica in de pijplijn die tegen deze resistente gonokokken kunnen worden ingezet.

Gonorroe kan perfect voorkomen worden door veilig te vrijen: gebruik een condoom.

Conclusie

De Wereldgezondheidsorganisatie meldt het oprukken van antibioticaresistente gonokokken: dit zijn bacteriën die gonorroe (druiper) veroorzaken en waartegen de gangbare antibiotica niet meer werken. Preventie blijft de beste remedie: vrij veilig, gebruik een condoom.

Referenties

http://www.seksualiteit.be/soas/overzicht/gonorroe-druiper

http://www.nhs.uk/news/2017/07July/Pages/WHO-issues-warning-about-rise-of-drug-resistant-gonorrhoea.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief