Cebam Verschenen op 24/01/2018

In het nieuws

Volgens onderzoek van de Amerikaanse Northwestern Medicine University laten gezichtsoefeningen, 20 weken lang gedurende een halfuur per dag, vrouwen er bijna drie jaar jonger uitzien. 

Factcheck

Om er langer jong uit te zien, kan je heel wat zinvollere dingen proberen: niet roken, zuinig zijn met alcohol, voldoende bewegen, voldoende slapen en je gezicht beschermen tegen overdreven zonlicht. Programma’s met gezichtsoefeningen hebben nog nooit enig verjongend effect aangetoond. 

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers van de Northwestern Medicine University zetten een studie op met 16 vrouwen van middelbare leeftijd: ze lieten hen gedurende 20 weken iedere dag 30 minuten gezichtsoefeningen doen (1). De achterliggende idee was gezichtsspieren te versterken opdat ze boller en voller zouden staan, waardoor ingevallen wangen en rimpels zouden vervagen.

Voor en na de oefenperiode schatten twee huidspecialisten de leeftijd van de vrouwen aan de hand van een uitgebreide evaluatieschaal. De leeftijd bij de start werd geschat op gemiddeld 50,8 jaar en na de 20 weken op gemiddeld 48,1 jaar, m.a.w. gemiddeld zo’n drie jaar jonger. De deelneemsters zelf gaven na de oefenperiode aan tevreden te zijn met hun uiterlijk.

De dermatologen concludeerden dat je met gezichtsoefeningen je gelaat jonger kan doen lijken.

Bron

(1) JAMA Dermatol. Published online January 3, 2018. doi:10.1001/jamadermatol.2017.5142

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie vertoont veel hiaten: slechts 16 vrouwen namen deel, wat erg beperkt is. Er was geen controlegroep die geen oefeningen deed, zodat men niet kon vergelijken. De beoordeling van het uiterlijk voor en na de oefeningen door slechts twee dermatologen is uiterst subjectief en zegt helemaal niets. Dat de vrouwen tevreden waren, willen we wel aannemen: iedere dag een halfuur gezichtsoefeningen doen, vraagt een inspanning. Waarschijnlijk ben je dan eerder geneigd om resultaat te zien. De voor- en na-beoordelingen waren beter gebeurd door onafhankelijke dermatologen, die niets met de studie te maken hadden, maar ook dat was niet het geval.

De studie haalde in de Verenigde Staten de New York Times, zonder enige vorm van kritiek. Zelfs hoog aangeschreven kranten verkopen soms klinkklare nonsens. Ook bij ons bestaan er diverse websites en instituten die verjongende gezichtsoefeningen promoten.

Conclusie

Om er langer jong uit te zien, kan je heel wat zinvollere dingen proberen: niet roken, zuinig zijn met alcohol, voldoende bewegen, voldoende slapen en je gezicht beschermen tegen overdreven zonlicht. Programma’s met gezichtsoefeningen hebben nog nooit enig verjongend effect aangetoond. 

Referenties

https://www.healthnewsreview.org/2018/01/ny-times-well-parade-pablum162266/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief