Cebam Verschenen op 04/05/2016

In het nieuws

De Belg ontdekt de bes. Dat past helemaal in de groeiende vraag naar zacht fruit in Europa. Vooral het gezonde imago weegt door, stelt een nieuw rapport van Rabobank. Bessen zouden beschermen tegen hartziekten, kanker en dementie.

Factcheck

Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm. Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De aardbei staat nog steeds bovenaan, maar de vraag naar blauwe bessen is de voorbije 5 jaar met ongeveer 6% gestegen in de Europese Unie. Ook het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam) deed een rondvraag bij 5.000 gezinnen en stelt een opvallende meerverkoop van blauwe bessen vast. De vier doorslaggevende argumenten om de bessenhype te verklaren zijn: lekker, gezond, veelzijdig en verfrissend. Volgens de Nederlandse Rabobank geeft vooral het gezonde imago de doorslag. Studies zouden suggereren dat blauwe bessen helpen tegen hartziekten, alzheimer, hoge bloeddruk, beroertes, geheugenverlies en kanker.

In Groot-Brittannië analyseerde een groep voedingsdeskundigen bestaand onderzoek over de effecten van blauwe bessen op de gezondheid. In 2012 toonde een studie met betrekking tot 93.000 vrouwen aan dat diegenen die minstens 3 porties blauwe bessen per dag aten 32% minder kans hadden op een hartinfarct dan vrouwen die 1 portie of minder aten. Dat bewijst echter geen oorzakelijk verband (wie veel blauwe bessen eet, eet mogelijk algemeen gezonder). Een kleine studie uit 2015, waaraan 48 postmenopauzale vrouwen deelnamen, vond dat bosbessupplementen gedurende 8 weken de bloeddruk lichtjes deden dalen. Een andere studie bij 44 volwassenen, waarbij bosbessmoothies werden gebruikt, kon dit resultaat echter niet bevestigen. Een derde kleine studie bij 21 mannen vond wel weer een daling van de bloeddruk. In laboratoriumschaaltjes verminderen extracten van blauwe bessen de celschade die zou kunnen leiden tot kanker. Dit werd echter niet getest op mensen. Een reeks beperkte experimenten met dieren wijzen ook op een lichte verbetering in geheugen (de diertjes vonden sneller hun weg in een doolhof) na consumptie van blauwe bessen. Bij mensen zijn hiervoor geen aanwijzingen.

Bron

(1) http://www.gfactueel.nl/PageFiles/108740/001_296_1461242105161.pdf

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De Britse voedingsdeskundigen besluiten dat er zeer weinig bewijs bestaat om te stellen dat consumptie van blauwe bessen preventief werkt voor hartziekten, dementie, hoge bloeddruk, kanker of geheugenproblemen.

Blauwe bessen (meestal bosbessen, ook braambessen) worden anderzijds wel aanbevolen voor hun hoog gehalte aan antioxidanten, vitamine C, vitamine K en vezels. Bovendien bevatten bessen weinig calorieën: 75 kcal per 100 gram (2). Ter vergelijking: een gemiddelde appel bevat 60 kcal.

Conclusie

Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm. Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.

Referenties

(2) https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=642

http://www.nhs.uk/Livewell/superfoods/Pages/are-blueberries-a-superfood.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief