Cebam Verschenen op 02/06/2017

In het nieuws

Je handen wassen met koud water is even effectief als ze onder een warme straal houden. Dure antibacteriële zeep gebruiken is ook al nergens goed voor. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse Rutgers University.

Factcheck

Om je handen goed proper te krijgen, moet je ze vooral lang genoeg wassen. Of je daarbij warm of koud water gebruikt, maakt geen verschil. Het effect van antibacteriële emulsies is al even twijfelachtig.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de Rutgers Universiteit rekruteerden 20 vrijwilligers (10 mannen en 10 vrouwen met gemiddelde leeftijd 25 jaar) voor een experiment waarin de effecten van gewone zeep, antibacteriële zeep, koud en warm water op de hoeveelheid bacteriën die op de handen kleven, geëvalueerd werd (1). Op de handen van de proefpersonen werd 1 ml oplossing met onschuldige E. Coli-bacteriën aangebracht. Vervolgens werd hen opgedragen om op verschillende manieren de handen te wassen zonder ze af te drogen. Van de gewassen handen werden vervolgens culturen afgenomen om de hoeveelheid achtergebleven E. Coli-bacillen te meten. Iedere handwasmethode werd 20 keer herhaald. Er werd gevarieerd met volgende parameters: duurtijd van het inzepen (5, 10, 20 of 40 seconden), volume zeep (0,5, 1 en 2 ml), temperatuur van het water (15, 26 en 38°C) en product (gewone of antibacteriële zeep).

Uit de metingen blijkt dat de aard van de zeep (gewone of antibacteriële) en de temperatuur van het water geen impact hebben op de hoeveelheid achtergebleven bacteriën. Wat wel een verschil maakt, is de duurtijd: 30 seconden handen wassen (20 seconden inzepen en 10 seconden afspoelen) zorgt voor een sterkere reductie van de bacteriële concentratie dan 15 seconden wassen (10 inzepen en 5 afspoelen).

De onderzoekers besluiten dat het niet uitmaakt of je warm of koud water gebruikt om je handen te wassen, en dat antibacteriële zepen niet meer effect hebben op de bacteriën die op je handen zitten dan een gewoon stuk zeep. Je moet vooral lang genoeg wassen.

Bron

(1) Jensen DA, Macinga DR, Shumaker DJ, et al. Quantifying the Effects of Water Temperature, Soap Volume, Lather Time, and Antimicrobial Soap as Variables in the Removal of Escherichia coli ATCC 11229 from Hands. Journal of Food Protection. Published online May 15 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een klein experiment, waarbij slechts twee ‘handwasmiddelen’ getest werden: gewone zeep tegenover een antibacteriële zeep met 1% chloroxylenol. Je kan daaruit geen conclusies trekken voor alle zepen en antibacteriële emulsies. Ook werd slechts één bacterie geëvalueerd, terwijl de handen vol zitten met diverse soorten bacteriën.

Wat de temperatuur betreft, is wel duidelijk dat koud water even goed is, terwijl sommige richtlijnen stellen dat je beter warm water kan gebruiken. Dat wordt met deze studie opnieuw in twijfel getrokken. Het is vooral nodig om lang genoeg te wassen: liefst 30 seconden, wat behoorlijk lang is. Test maar uit.

Conclusie

Om je handen goed proper te krijgen, moet je ze vooral lang genoeg wassen. Of je daarbij warm of koud water gebruikt, maakt geen verschil. Het effect van antibacteriële emulsies is al even twijfelachtig.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/06June/Pages/Cold-water-just-as-good-as-hot-for-handwashing.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief