Cebam Verschenen op 17/11/2016

In het nieuws

Mandarijntjes horen bij Sinterklaas, net als pepernoten en speculaas. Maar in tegenstelling tot deze laatste, zijn mandarijnen echte slankmakers.

Factcheck

Mandarijntjes zijn gezond en bevatten weinig calorieën, maar laat je niet wijs maken dat je vermagert van dit sinterklaasfruit. Dat is zeer onwaarschijnlijk. De stof waaraan zogenaamde slankmakende eigenschappen worden toegedicht zit in de schil, en die is onverteerbaar.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Dit nieuws is gebaseerd op een minder recent (2011) dierexperiment waarbij genetisch gemanipuleerde muizen, met aanleg tot overgewicht en diabetes, op een dieet werden gezet (1). Een deel van de muizen kreeg vetrijk voedsel en bij een ander deel werd daaraan geconcentreerd nobiletin toegevoegd. Nobiletin is een stof die hoofdzakelijk aanwezig is in de schil van mandarijntjes. Na 8 weken was de eerste groep muizen sterk verdikt en ontwikkelde ze diabetes, terwijl de tweede groep, die nobiletin kreeg, minder verdikte en minder diabetes ontwikkelde.

De onderzoekers besloten daaruit dat nobiletin uit mandarijntjes mogelijk een nieuwe piste is in het onderzoek naar middelen tegen overgewicht en type 2 diabetes.

Bron

(1) Nobiletin attenuates VLDL overproduction, dyslipidemia, and atherosclerosis in mice with diet-induced insulin resistance“. Diabetes. 2011 May; 60(5): 1446-57

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Resultaten van een dierexperiment gaan niet zomaar op voor mensen: integendeel, het merendeel is zelfs niet reproduceerbaar. Bovendien zit nobiletin in de schil van mandarijnen en die eten we natuurlijk niet op. Ondanks het feit dat de studie al vijf jaar oud is, werd deze piste tot op heden niet verder onderzocht bij mensen. Er bestaan geen onafhankelijke studies die het effect van nobiletin op het lichaamsgewicht onderzocht hebben. Wel bekijkt men of nobiletin kan gebruikt worden in medicijnen tegen diabetes type 2.

Dat neemt niet weg dat mandarijntjes gezond zijn en weinig calorieën bevatten (100 gram bevat amper 46 kcal).

Conclusie

Mandarijntjes zijn gezond en bevatten weinig calorieën, maar laat je niet wijs maken dat je vermagert van dit sinterklaasfruit. Dat is zeer onwaarschijnlijk. De stof waaraan zogenaamde slankmakende eigenschappen worden toegedicht zit in de schil, en die is onverteerbaar.

Referenties

http://www.medizin-transparent.at/das-marchen-von-der-schlankmacher-mandarine

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief