Cebam Verschenen op 14/07/2016

In het nieuws

Als je tijdens je zwangerschap gewoon gezond eet, heb je geen vitaminekuur nodig. Dat schrijft de British Medical Journal-groep. Meer nog; te veel vitamine A is niet goed voor je baby.

Factcheck

Het is niet nodig om multivitamines te slikken in de zwangerschap bij een normaal, gezond dieet. Het enige wat je extra kan gebruiken is vitamine D en foliumzuur.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Dit nieuws werd verspreid naar aanleiding van een nieuw Brits rapport dat heel wat studies over vitaminegebruik in de zwangerschap samenvat (1). Hoe de auteurs daarbij te werk gingen en welke studies precies geselecteerd werden, lichten ze echter niet toe. Ze keken naar studies met betrekking tot multivitamines, foliumzuur, vitamine A, C, E en D en ijzer en zwangerschap. Hun analyse geeft aan dat slechts twee supplementen echt zinvol zijn voor zwangere vrouwen: vitamine D en foliumzuur. Het eerste stimuleert de botvorming van de baby en het tweede vermindert het risico op open ruggetje (neurale buisdefecten). Voor alle andere vitamines is er geen enkel gunstig effect, althans niet voor vrouwen met een normaal, gezond dieet. Met vitamine A moet bovendien worden opgelet, want te hoge dosissen zouden het risico op afwijkingen bij de baby net verhogen. IJzersupplementen zijn ook te mijden omdat ze geen voordeel hebben in de zwangerschap, maar wel nadelen, zoals constipatie en maagpijn.

De onderzoekers bevestigen de algemeen heersende aanbevelingen voor zwangere vrouwen: extra vitamine D en foliumzuur zijn wenselijk, maar verder zijn multivitamines overbodig.

Bron

(1) Drug and Therapeutic Bulletin. Vitamin supplementation in pregnancy. July 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Multivitamines zijn duur en overbodig in de zwangerschap voor vrouwen met normale, gezonde eetgewoonten. Ook bij ons worden ze veelvuldig gekocht, terwijl ze overbodig zijn.

Wat je best doet om gezond zwanger te worden en je zwangerschap gezond door te komen, staat samengevat op de website www.gezondzwangerworden.be van de Vlaamse overheid.

De aanbevolen hoeveelheid vitamine D bedraagt 20 microgram per dag en voor foliumzuur 400 µg per dag.

Conclusie

Het is niet nodig om multivitamines te slikken in de zwangerschap bij een normaal, gezond dieet. Het enige wat je extra kan gebruiken is vitamine D en foliumzuur.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/07July/Pages/Pregnancy-supplements-dont-help-just-take-vit-D-and-folic-acid.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief