Cebam Verschenen op 15/12/2016

In het nieuws

Enkele maanden geleden leek iedereen bezeten van het smartphonespel Pokémon GO. Het zet aan tot meer activiteit en toch zijn de spelers niet echt fitter geworden, stellen Amerikaanse onderzoekers vast.

Factcheck

Het waanzinnig populaire smartphonespel Pokémon GO heeft niet geleid tot fittere gebruikers. Althans niet in de Verenigde Staten, waar het fenomeen bestudeerd werd. Zes weken na het downloaden van het spel bleek de interesse zo goed als verdwenen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Pokémon GO is een spel van Nintendo dat je kan downloaden op je smartphone en waarbij je naar buiten moet gaan om zo veel mogelijk virtuele Pokémons te vangen. Soms moet je 500 meter of meer lopen om er eentje te vinden. Het spel was afgelopen zomer waanzinnig populair en werd miljoenen keren gedownload. Uniek aan het spel is dat je fysiek actief bent, waardoor je conditie zou verbeteren. Amerikaanse onderzoekers zochten het uit (1). Ze volgden gedurende 6 weken 1.182 fervente Pokémon-jagers tussen 18 en 35 jaar oud met een iPhone 6 en een even grote, vergelijkbare groep die het spel niet speelden. Van alle deelnemers kregen ze de toestemming om hun stappen te volgen via hun smartphone, en iedereen vulde daarnaast ook een uitgebreide enquête in.

Alle deelnemers zetten bij aanvang van de studie ongeveer evenveel stappen per dag (gemiddeld iets meer dan 4.000). Zodra de Pokémon GO-groep het spel gedownload had en begon te spelen, nam hun aantal stappen toe tot ongeveer 5.100 per dag. Deze gunstige evolutie hield echter niet lang aan. Week na week werd er minder gejaagd en gestapt en na 6 weken was het aantal stappen terug gezakt naar het niveau van voorheen.

De onderzoekers besluiten dat Pokémon GO-gebruikers kortstondig meer stappen zetten, maar dat het gaat om een korte-termijneffect dat snel weer wegebt.

Bron

(1) Howe KB, Suharlim C, Ueda P, et al. Gotta catch’em all! Pokémon GO and physical activity among young adults: difference in differences study. BMJ. Published online December 13 2016

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het stond in de sterren geschreven. In tegenstelling tot de enorme populariteit bij de lancering van het spel, horen we er vandaag nog amper over. De rage is duidelijk over haar hoogtepunt heen en uit de bevraging bleek ook dat het spel al gauw ging vervelen. Dat is niet anders met andere games of gadgets. Het spel werd volgens de makers niet ontworpen om mensen fysiek actiever te maken, maar dit werd wel volop gebruikt als verkoopsargument.

Een kanttekening bij de studie is dat enkel de stappen geteld werden wanneer gebruikers hun smartphone op zak hadden. Het zou kunnen dat ze bijvoorbeeld een uurtje gingen zwemmen. Die activiteiten werden niet geregistreerd, maar van Pokémon GO op zich werden ze niet fitter.

Conclusie

Het waanzinnig populaire smartphonespel Pokémon GO heeft niet geleid tot fittere gebruikers. Althans niet in de Verenigde Staten, waar het fenomeen bestudeerd werd. Zes weken na het downloaden van het spel bleek de interesse zo goed als verdwenen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/12December/Pages/Pok%C3%A9mon-no-go-games-exercise-effects-short-lived-in-most-players.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief