Cebam Verschenen op 03/11/2016

In het nieuws

Uit onderzoek bij ruim 125.000 kinderen blijkt dat als ze hun smartphone of tablet in de negentig minuten voor ze naar bed gaan gebruiken, ze dubbel zoveel risico lopen op slaapproblemen. Opvallend: ook wanneer het apparaat in de nabijheid ligt en ze het niet gebruiken, slapen kinderen slechter.

Factcheck

Deze studie brengt niet echt nieuws en heeft heel wat beperkingen. Het advies blijft dat kinderen en tieners beter geen smartphone, laptop of tablet gebruiken in het anderhalf uur voor ze gaan slapen. Het verstoort hun slaap. Ook laten ze deze apparaten beter uit de slaapkamer.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van King’s College Londen verzamelden alle studies over de invloed van schermactiviteiten (laptop, smartphone, tablet) op de nachtrust van kinderen en jongeren gepubliceerd tussen 2011 en 2015. In totaal ging het om 20 studies bij 125.198 kinderen tussen 6 en 19 jaar oud.

Uit analyse van de verzamelde gegevens concluderen de onderzoekers dat kinderen en jongeren die binnen het anderhalf uur voor ze gaan slapen nog met schermactiviteiten bezig zijn 2,17 keer vaker met slaaptekort kampen, 1,46 keer vaker een slechte slaapkwaliteit hebben en 2,72 keer vaker slaperig zijn overdag in vergelijking met niet-gebruikers (1). Met andere woorden: scherm-adepten lopen dubbel zoveel risico op slaaptekort en zijn drie keer meer slaperig overdag in vergelijking met kinderen en jongeren die in het laatste anderhalf uur van de dag geen schermactiviteiten doen. Opvallend is dat diegenen die hun smartphone of tablet in de buurt hebben, maar er niet mee bezig zijn, ook minder goed slapen, een minder kwaliteitsvolle slaap genieten en zich slaperiger voelen overdag, zij het in mindere mate dan de echte gebruikers.

De auteurs besluiten dat schermactiviteiten in de laatste 90 minuten voor bedtijd een overtuigend negatieve invloed hebben op de slaap.

Bron

(1) Carter B, Rees P, Hale L. Association Between Portable Screen-Based Media Device Access or Use and Sleep Outcomes - A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Pediatrics. Published online October 31 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De resultaten zijn moeilijk te interpreteren, omdat deze overzichtsstudie veel beperkingen heeft. Zo zijn de opgenomen 20 studies erg uiteenlopend van opzet, wat vergelijken moeilijk maakt. Bovendien zijn de verzamelde gegevens vooral gebaseerd op wat de kinderen of hun ouders zelf aangeven in interviews. Evenmin wordt duidelijk omschreven wat nabijheid van een smartphone of tablet zonder deze te gebruiken precies betekent. Ligt deze ergens in de slaapkamer, op het nachtkastje, naast het hoofdkussen, …?

Het wordt al lang aanbevolen om kinderen en tieners regels op te leggen omtrent gebruik van smartphone, laptop en tablet in de laatste uren voor het naar bed gaan. Laat gebruik houdt langer wakker, mogelijk omdat men bezig is met berichten die men net gelezen heeft, en mogelijk ook door het blauwe licht.

Conclusie

Deze studie brengt niet echt nieuws en heeft heel wat beperkingen. Het advies blijft dat kinderen en tieners beter geen smartphone, laptop of tablet gebruiken in het anderhalf uur voor ze gaan slapen. Het verstoort hun slaap. Ook laten ze deze apparaten beter uit de slaapkamer.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/11November/Pages/Smartphones-and-tablets-disrupts-childrens-sleep.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief