Cebam Verschenen op 29/10/2015

In het nieuws

Tienduizenden hartinfarcten en beroertes zouden jaarlijks kunnen worden voorkomen als de toevoeging van zout aan voedingsmiddelen wordt beperkt of als vaker zoutarme alternatieven worden gebruikt. Tot die conclusie kwam een Nederlands onderzoek.

Factcheck

De discussie over hoeveel zout goed of slecht is voor de gezondheid, is nog niet beslecht. Deze Nederlandse studie roept op om het zoutgebruik te beperken, terwijl eerdere studies aantonen dat te weinig zout (minder dan 2 gram) nadelig is. Een zoutconsumptie hoger dan 5 gram wordt alvast niet aanbevolen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het gebruik van te veel zout wordt al jaren gelinkt aan hartklachten en -infarcten. De reden van de te hoge zoutinname zou voor een groot deel liggen aan het voedsel dat we voorgeschoteld krijgen. Vooral voorbewerkt voedsel is veel te zout.

De onderzoekers bekeken de zoutinname en de gemiddelde bloeddruk van inwoners van negen Europese landen. Ze vonden dat de zoutinname in al deze landen te hoog was. Polen aten het meest zout en Finnen het minst. Nederland en Frankrijk zitten in de middenmoot met een inname van ongeveer 11 gram zout per dag voor mannen en 8 gram voor vrouwen. De Wereldgezondheidszorgorganisatie (WHO) beveelt 5 gram per dag aan. België was niet meegenomen in de analyse.

De onderzoekers maakten hiermee een rekenkundig model en berekenden wat het effect zou zijn van minder zout eten op bloeddruk en op hart- en herseninfarcten. Als de zoutinname in Nederland 30% vermindert, dan zouden er de komende 20 jaar 33.000 minder beroertes (10,9%) en 48.600 minder hartinfarcten (6,9%) zijn. Voor Frankrijk zou 30% minder zout leiden tot 101.700 minder beroertes (10,8%) en 84.400 minder hartinfarcten (7,8%).

Bron

(1) Hendriksen MAH, van Raaij JMA, Geleijnse JM, Breda J, Boshuizen HC (2015) Health Gain by Salt Reduction in Europe: A Modelling Study. PLoS ONE 10(3): e0118873. doi:10.1371/journal. pone.0118873

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De Nederlandse onderzoekers illustreren aan de hand van een rekenkundig model dat het verminderen van de zoutiname met 30% aanzienlijke effecten heeft op de gezondheid. De effecten op andere aandoeningen zijn niet in de berekeningen meegenomen. Het effect is groter wanneer iedereen de zoutinname zou beperken tot 5 gram.

Een goed uitgevoerd Belgisch onderzoek (Jan Staessens, UZ Leuven) kwam in 2014 nochtans tot een andere conclusie (2). Daarin werd aangetoond dat minder zout net nadelig is voor hart en bloedvaten, waarbij verwezen wordt naar een overzichtsonderzoek (3). Het Belgisch onderzoek ging er echter van uit dat de meeste mensen tussen 2,6 en 5 gram zout per dag gebruiken. Minder dan 2 gram zout per dag zou nadelig zijn.

In België bedraagt de gemiddelde zoutconsumptie bij volwassenen 10,45 gram per dag, zo blijkt uit een Europese studie (4). Praktische tips om overdreven zoutgebruik terug te schroeven tot maximum 6 gram per dag vindt u op www.stophetzout.be.

Conclusie

De discussie over hoeveel zout goed of slecht is voor de gezondheid, is nog niet beslecht. Deze Nederlandse studie roept op om het zoutgebruik te beperken, terwijl eerdere studies aantonen dat te weinig zout (minder dan 2 gram) nadelig is. Een zoutconsumptie hoger dan 5 gram wordt alvast niet aanbevolen.

Referenties

(2) Kei Asayama,Katarzyna Stolarz-Skrzypek, Alexandre Persu, and Jan A. Staessen. Systematic Review of Health Outcomes in Relation to Salt Intake Highlights the Widening Divide Between Guidelines and the Evidence. American Journal of Hypertension 27(9) September 2014; 1138/1142

(3) Graudal N, Jürgens G, Baslund B, Alderman MH. Compared with usual sodium intake, low- and excessive-sodium diets are associated with increased mortality: a meta-analysis. Am J Hypertens, published online 20 March 2014 (doi:10.1093/aju/hpu028).

(4) http://www.flandersfood.com/artikel/2012/05/24/zoutconsumptie-zonder-grenzen

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief