Cebam Verschenen op 25/01/2017

In het nieuws

In een campagne die deze week werd gelanceerd, waarschuwt het Britse agentschap voor voedselveiligheid voor de kankerverwekkende stof acrylamide. De stof zit onder andere in voedsel dat geroosterd of gebakken wordt.

Factcheck

Toast, frieten of koekjes zijn niet plots kankerverwekkend. Dit mediabericht is een gevolg van een Britse campagne die waarschuwt voor een te grote consumptie van dergelijke producten. Wanneer voedingswaren verhit worden, door roosteren, bakken of frituren, komt een stof vrij (acrylamide) die waarschijnlijk kankerverwekkend is in hoge doses.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Acrylamide is een chemische stof die geproduceerd wordt wanneer zetmeelhoudende voedingsmiddelen verhit worden aan hoge temperaturen. Bij proefdieren veroorzaken hoge dosissen arcrylamide kanker. Of dit bij mensen ook zo is, is vooralsnog niet aangetoond. Daarom klasseert de Wereldgezondheidsorganisatie acrylamide in de categorie ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. De Britten lanceerden deze week een campagne die aanmaant het gebruik van frieten, chips, toast, koekjes en andere voedingswaren met hoge gehaltes aan acrylamide, te beperken. De campagne geeft volgende vier tips:

  • ‘Ga voor goud’: zorg dat je frieten, toast en andere gebakken, geroosterde, gefrituurde of getoaste producten een goudgeel kleurtje krijgen en geen zwart.
  • ‘Check de verpakking’: volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking wanneer voedsel moet verhit worden.
  • ‘Eet gevarieerd en evenwichtig’: in een gezond dieet worden producten als frieten en koekjes beperkt.
  • ‘Bewaar je aardappelen nooit in de koelkast’: in de koelkast neemt het gehalte aan acrylamide in rauwe aardappelen toe. Daarom bewaar je aardappelen beter in een donkere plaats, boven 6°C.

De boodschap kwam overgewaaid naar onze media waarin we ook waarschuwingen lazen over toast en andere zetmeelrijke voedingsmiddelen.

Bron

(1) https://www.food.gov.uk/news-updates/news/2017/15890/families-urged-to-go-for-gold-to-reduce-acrylamide-consumption

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Toast, frieten en chips zijn niet plots kankerverwekkend: er is geen nieuw onderzoek dat daarop zou wijzen. Het is al langer bekend dat inname van hoge doses acrylamide beter kan vermeden worden, omdat deze stof bij proefdieren kanker veroorzaakt. Je moet je dus geen zorgen maken wanneer je af en toe frieten, getoast brood of chips eet. Doel van de campagne is de consumptie van deze producten, die ook bij ons te hoog is, terug te schroeven.

In België werd in 2007 eeen gelijkaardig advies over acrylamide verspreid: http://www.health.belgium.be/nl/advies-7732-acrylamide

Het vermijden van acrylamide heeft overigens weinig invloed op je kankerrisico als de daarnaast rookt, te veel alcohol drinkt, te veel rood of bewerkt vlees eet en niet beweegt. Dergelijke gewoonten hebben een grotere impact op de gezondheid.

Conclusie

Toast, frieten of koekjes zijn niet plots kankerverwekkend. Dit mediabericht is een gevolg van een Britse campagne die waarschuwt voor een te grote consumptie van dergelijke producten. Wanneer voedingswaren verhit worden, door roosteren, bakken of frituren, komt een stof vrij (acrylamide) die waarschijnlijk kankerverwekkend is in hoge doses.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/01January/Pages/Warning-over-burnt-toast-chemical-acrylamides-cancer-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief