Patrick Mullie Verschenen op 09/10/2020

In het nieuws

Eén of twee keer per week overdag een dutje doen verlaagt het risico op beroertes, hartaanvallen en hartfalen. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd in Zwitserland. Meer dan twee keer per week dutten levert geen extra gezondheidsvoordeel op. 

Factcheck

Een Zwitserse studie vindt een verband tussen één tot twee dutjes per week en een lager risico op hart- en vaatziekten. Het is helemaal niet duidelijk of het gaat om een oorzakelijk verband. Om de kans op hart- en vaatziekten te berperken, zijn andere factoren veel doorslaggevender: voldoende beweging, niet roken en een gezonde voeding.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Zwitserse onderzoekers gingen de relatie na tussen dutjes doen overdag en het voorkomen van hart- en vaatziekten (1). Bijna 3.500 deelnemers aan deze studie vulden vragenlijsten in over het aantal dutjes per week dat ze gewoonlijk deden, de duur van de dutjes en andere leefgewoonten zoals roken en beweging. Enkele resultaten van de studie:

  • Gedurende de volgende vijf jaar werden 155 gevallen van hart- en vaatziekten geregistreerd.
  • 58% van de deelnemers deed nooit een dutje overdag.
  • 19% dutte één tot twee keer per week.
  • 12% deed drie tot vijf dutjes per week.
  • 11% dutte zes tot zeven keer per week.

De onderzoekers vonden geen verband tussen de duur van de dutjes en het voorkomen van hart- en vaatziekten, maar wel tussen de frequentie van de dutjes en het voorkomen van hart- en vaatziekten. Wie één tot twee keer per week dutte, had vijf jaar later 48% minder kans om een hart- en vaatziekte te hebben ontwikkeld vergeleken met diegenen die nooit dutten overdag. Meer dan twee dutjes per week leverde geen gezondheidsvoordelen op.

De onderzoekers besluiten dat één tot twee dutjes per week kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Bron

(1) Häusler N, Haba-Rubio J, Heinzer R, Marques-Vidal P. Association of napping with incident cardiovascular events in a prospective cohort study. Heart. 2019 Sep 9. pii: heartjnl-2019-314999.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het verband tussen dutjes doen overdag en hart- en vaatziekten is al vaker onderzocht: sommige studies stelden een beschermend effect vast, andere niet. Volgens deze Zwitserse studie zou de verklaring kunnen liggen in het aantal dutjes per week. Geheel onlogisch is dat niet. Iemand die alle dagen in slaap valt, lijdt misschien aan een slaapstoornis, zoals slaapapneu.

Van alle deelnemers die dagelijks dutjes deden, had een kwart gewichtsproblemen, tegenover 15% van de deelnemers die 1 tot 2 keer per week dutten. Overgewicht kan slaapapneu veroorzaken, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Mensen die aan slaapapneu lijden, zijn overdag moe en kunnen dikwijls in slaap vallen.

Conclusie

Een Zwitserse studie vindt een verband tussen één tot twee dutjes per week en een lager risico op hart- en vaatziekten. Het is helemaal niet duidelijk of het gaat om een oorzakelijk verband. Om de kans op hart- en vaatziekten te berperken, zijn andere factoren veel doorslaggevender: voldoende beweging, niet roken en een gezonde voeding.

Referenties

https://gezond.be/overdag-dutten-verlaagt-risico-op-hartfalen

Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief