Cebam Verschenen op 09/04/2018

In het nieuws

Onderzoekers denken dat ze in de laatste rechte lijn richting mannenpil zitten. Deze pil zou geen invloed hebben op het libido en helemaal veilig zijn, zeggen wetenschappers voorzichtig na een eerste succesvolle testfase.

Factcheck

Wetenschappers hebben een molecule getest die de spermaproductie bij mannelijke proefpersonen stillegt zonder noemenswaardige nevenwerkingen na één maand gebruik. Of dit middel het zal maken tot mannenpil, moet de toekomst uitwijzen. De ‘laatste rechte lijn’ duurt nog minstens enkele tientallen jaren.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Tijdens een groot internationaal congres over hormoonziekten werden resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar een nog te ontwikkelen medicijn (1). De pil in kwestie, genaamd DMAU, beïnvloedt verschillende hormonen als testosteron en vermindert hierdoor de aanmaak van sperma bij de man.

Amerikaanse onderzoekers hebben gedurende 28 dagen 100 mannen verschillende doseringen van dit medicijn toegediend. Een deel van deze mannen kreeg een placebo (zonder dat zij of de onderzoekers wisten wie een placebo kreeg). De twee hoofddoelen van het onderzoek waren nagaan welke minimale dosis van het medicijn nodig is voor het ‘stilleggen’ van de aanmaak van sperma, en of deze toekomstige pil veilig is. De hoogste dosering bleek voldoende te zijn om de productie van sperma vrijwel te doen stoppen. Hierbij werden behalve een gewichtstoename van 1,5-3,9 kg geen grote bijwerkingen waargenomen. Ook werd er nauwelijks verschil gevonden in libido tussen de placebogroep en de groep die daadwerkelijk het medicijn had gekregen.

Op basis hiervan concluderen de onderzoekers dat de pil de spermaproductie nagenoeg stillegt, en dat een hoge dosering gedurende een korte periode veilig is voor gezonde jonge mannen.

Bron

(1) http://www.abstractsonline.com/pp8/#!/4482/presentation/6619

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Er wordt al vele decennia gesproken over een mannenpil, maar tot op heden is het nog niet gelukt een dergelijk medicijn te ontwikkelen. De onderzoekers van deze nieuwe studie concluderen ook niet dat deze pil daadwerkelijk geschikt is als anticonceptiemiddel. Voordat een medicijn op de markt komt, doorloopt het meerdere ontwikkelingsfasen die vaak tientallen jaren in beslag nemen. Het huidige onderzoek is slechts de beginfase. Bovendien werd het middel slechts 28 dagen gebruikt en zijn de gevolgen van langdurig gebruik niet bekend. 

Conclusie

Wetenschappers hebben een molecule getest die de spermaproductie bij mannelijke proefpersonen stillegt zonder noemenswaardige nevenwerkingen na één maand gebruik. Of dit middel het zal maken tot mannenpil, moet de toekomst uitwijzen. De ‘laatste rechte lijn’ duurt nog minstens enkele tientallen jaren.

Referenties

Bron: DokterMedia.nl: http://doktermedia.nl/reviews/gynaecologie/2018/03/25/optimisme-over-mannelijke-pil-na-nieuw-onderzo...

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief