Cebam Verschenen op 13/05/2016

In het nieuws

Er is geen enkel bewijs dat producten met probiotica, ‘goede’ bacteriën die een goede darmflora zouden bevorderen, enige invloed hebben op die darmflora. Dat zeggen Deense wetenschappers die de producten onderzocht hebben. Ze hebben het over “weggesmeten geld”.

Factcheck

Deze studie vindt geen effecten van probiotica op de darmflora van gezonde volwassenen nadat ze enkele maanden probiotica gebruikten. Toch is het te vroeg om het kind met het badwater weg te gooien. Probiotica hebben misschien wel een effect wanneer de darmflora uit balans is, na een antibioticakuur of na een episode van diarree bijvoorbeeld. Dit werd hier niet onderzocht.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Probiotica zijn levende bacteriën die soms aan yoghurt of melkdrankjes worden toegevoegd, of verkocht worden in supplementen. Ze zouden helpen om de darmflora gezond te houden. Voorbeelden van deze ‘goede’ bacteriën zijn lactobacillen en bifidobacteriën. In de darm zouden ze in competitie treden met ‘slechte’ of ‘ziekmakende’ bacteriën en het evenwicht herstellen. Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen wilden weten of ze effectief bijdragen tot een gezondere darmflora. Ze verzamelden alle goed uitgevoerde placebogecontroleerde studies over de effecten van probioticasupplementen bij gezonde volwassenen (1). In totaal vonden ze 7 studies die aan hun criteria voldeden. In deze studies werden capsules gebruikt met lactobacillen, bifidobacteriën of bacillus en werden telkens analyses gemaakt van de darmbacteriën met specifieke moleculaire technieken. De effecten op de samenstelling van de darmflora na 1 tot 2 maanden probioticacapsules slikken, werden vergeleken met de samenstelling van de darmflora van een vergelijkbare controlegroep die dat niet deed. De resultaten van de 7 studies vinden geen of geen noemenswaardige verschillen tussen de probioticaslikkers en de controlegroepen.

De onderzoekers besluiten daarom dat probiotica geen zin hebben bij gezonde volwassenen.

Bron

(1) Kristensen NB, Bryrup T, Allin KH, et al. Alterations in fecal microbiota composition by probiotic supplementation in healthy adults: a systematic review of randomized controlled trials. Genome Medicine. Published online May 10 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie bekeek uitsluitend gezonde volwassenen: allemaal mensen die geen antibioticakuur achter de rug hadden, noch diarree hadden gehad. Probiotica worden eerder gebruikt door volwassenen waarbij de darmflora werd aangetast door antibiotica of diarree. We weten dus niet of ze in die gevallen wel effect hebben of niet. De 7 studies in dit overzicht gebeurden op eerder kleine groepen volwassenen die slechts voor 1 tot 2 maanden gevolgd werden: dat doet afbreuk aan de betrouwbaarheid ervan. Men kan ook geen uitspraken doen over eventuele effecten bij kinderen. De kennis omtrent de darmflora is op dit moment nog vrij beperkt, waardoor onderzoekers niet goed weten naar wat ze precies zoeken om effecten te meten.

Conclusie

Deze studie vindt geen effecten van probiotica op de darmflora van gezonde volwassenen nadat ze enkele maanden probiotica gebruikten. Toch is het te vroeg om het kind met het badwater weg te gooien. Probiotica hebben misschien wel een effect wanneer de darmflora uit balans is, na een antibioticakuur of na een episode van diarree bijvoorbeeld. Dit werd hier niet onderzocht.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/05May/Pages/No-evidence-probiotics-are-beneficial-for-healthy-adults.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief